Hopp til hovedinnholdet

Jeg har sorg og depresjon, tror jeg. Hvem skal jeg snakke med?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg har sorg og depresjon, tror jeg. Klarer ikke å tenke klart. Jeg er redd for å gå hjem fra skolen på grunn av en mann som jeg føler følger etter meg. Hver gang en mann som jeg ikke kjenner kommer nær meg får jeg en forst og redsel inni meg. Hver gang jeg hører et fly er det første som dukker opp i hodet mitt. Jeg dropper turer fordi jeg er livredd for terror. Jeg griner og tenker på død, skole, venner og er neste alltid redd. Jeg klarer ikke å snakke til noen om det, hvem skal jeg snakke med?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk som skriver til oss i ung.no.

Det høres strevsomt ut for deg nå og jeg er enig med deg; det kan være godt for deg å dele følelsene og tankene dine med noen og få hjelp til å få det bedre.

Du kan gå innom helsesøster eller sosialfaglig lærer på skolen din og be om samtaler om hvordan det er for deg. De er der for deg og kan hjelpe deg med å forstå bedre av hva du strever med og dere kan sammen få til en positiv endring for deg. Et annet sted er Helsestasjon for ungdom. Dersom vanskene dine er veldig bekymringsfulle og alvorlige kan BUP være et sted for utredning og behandling. Det er fastlege, psykolog eller Barneverntjenesten som kan henvise til BUP.

Jeg forstår at det kan være vanskelig å snakke om vanskelig ting som du kjenner og tenker på. Men vit at hjelpere er godt vant med å snakke med ungdom, som ikke vet hva de skal si og du vil få god og trygg hjelp til å komme igang. Dessuten, så synes jeg du - ut fra det du har skrevet inn til oss - uttrykker deg godt og er tydelig på hva som er problemene dine. Så jeg tror du får det til! Du kan selvfølgelig også vise til hva du har skrevet inn til oss, så er jo samtalen allerede igang.

Jeg har lagt ved noen artikler, som du kan titte litt på.

Ta godt vare på deg selv!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Hvordan takle bekymringer rundt terror

Minnemarkering etter terror (colourbox.com)

Er du redd for terror? Få tips til hvordan du kan lære deg å takle frykten.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser