Hopp til hovedinnholdet

En venn av meg tok selvmord. Han skrev til meg at han var deprimert og jeg klarte ikke å få han til å få det bedre.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Så får noen dager siden tok en veldig god venn av meg selvmord. Han bodde på andre siden av landet så vi møttes bare noen få ganger i året, men vi tekstet sammen hver dag. Han har hjulpet meg flere ganger når jeg har hat det tungt. Her om dagen om dagen skrev han til meg at han var deprimert å at han ikke følte seg bra. Jeg prøvde å hjelpe han men jeg klarte ikke å få han i bedre humør, han sa jeg ikke skulle si det til noen og det gjordet heller jeg ikke. To dager etter fikk jeg vite att han hadde tatt selvmord. Og nå sitter jeg med en skyldfølelse fordi jeg var den eneste som viste at han hadde det fælt men jeg sa det ikke til noen. Hva skal jeg gjøre får ikke sove om nettene og klarer ikke å konsentrere meg på skole/å tenke på noe annet.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år


Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvor vondt du har det for tiden etter at du mistet vennen din i selvmord og at du føler på skyld i ettertid fordi du ikke fikk hjulpet han.

Det er alltid veldig veldig trist når noen man er glad i velger å ta sitt eget liv.

Dette er ikke din skyld!

Jeg syns det høres ut som du har vært en god venn og lyttet til han og forsøkt å muntre han opp. Han bodde langt unna deg og du kunne ikke vite hvor alvorlig han egentlig hadde det.

Jeg er helt sikker på at han har satt stor pris på alt du har gjort for han.

Jeg vet også at det er helt vanlig at man tenker på alt man kunne gjort annerledes i ettertid fordi man kanskje kan se klarere tilbake på situasjonen.

Du gjorde det du kunne og det du fikk beskjed om av vennen din!

Sjokket over å miste noen og sorgen det medfølger kan være tung. Mitt beste råd til deg er å være åpen og snakk med de du har rundt deg om hvordan du har det. Snakk gjerne også med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom.

Det tar tid å bearbeide sorg men det vil heldigvis bli bedre!

Jeg legger ved noen artikler til deg som du kan ha nytte av å lese.

Ønsker deg alt godt!

God klem til deg!

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er sorg, og hvordan sørger man?

jente sorg (colourbox.com)

Sorg beskrives ofte som de reaksjoner vi får når vi mister noen eller noe vi er glad i. Mange tror at sorgen er verst med en gang etter tapet, men de fleste ungdommer forteller at det tar litt tid før de virkelig forstår hva som har skjedd og hvilke konsekvenser det vil få i livet.

Les mer

Hvordan kan man komme gjennom sorgen?

Gutt sitter inntil et tre og gråter ( colourbox.com)

Mange har drivkraft til å se framover, til å få et bra liv og til å gjøre det de hadde planlagt. Det kan jo ikke bare være trist. Andre igjen takler sorgen på andre måter.

Les mer

Ungdom som har opplevd sorg

Trist jente (colourbox.com)

Her finner du eksempler på flere situasjoner der man kan oppleve sorg. Ungdom har kommentert hvordan de har opplevd å takle dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sorg og krise
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sorg og krise