Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg stygg og ønsker å kaste opp maten jeg spiser.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har plutselig blitt så stygg!! vet ikke hvordan eller hvorfor dethar blitt slik men jeg har rett å slett bare blitt styg! har ikke lyst til å være stygg i sommer når jeg skal gå i bikini, alle forteller meg hvor mye jeg spiser men skjønner ikke for venninnene mine spiiser mer enn meg å jeg trener to økter til dager 6 ganger i uken. prøver å kaster opp men får det ikke til. hvordan kan jeg bli finere og hva kan jeg gjøre for å klare å kaste opp? hjelp meg plis!! orker ikke mer er lei nå. mamma sier jeg er fin for at jeg skal synes det men jeg vett hun egentli synes det er fint å være slank og ikke feit som meg for hun går heletiden på dietter selv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 17 år.

Takk for spørsmål.

Jeg synes ikke du skal kaste opp maten du spiser. Det er farlig fordi det kan føre til at du utvikler en spiseforstyrrelse. Så det må du absolutt ikke gjøre.

Det er ikke en bestemt vekt som er normal, alle er ulike. Du trenger ikke å være lik som vennene dine. Du har din egen kropp som må finne sin trivselsvekt.

Jeg kan gi deg et eksempel på hva du bør spise i løpet av en dag:

Frokost: 2 grove skiver med sunt pålegg, eller havregrøt med frukt/bær på
Lunsj: det samme som frokost
Middag: Halve tallerkenen med kjøtt/fisk/kylling, kvarte med ris/potet/pasta og kvarte med grønnsaker.
Kvelds: Samme som frokost/lunsj.

Spis også et lite mellommåltid mellom frokost og lunsj, lunsj og middag og middag og kvelds om det går lang tid. Det som er viktig er at du får i deg noe minst hver tredje time. Hvis ikke går kroppen din i et slags sparemodus hvor den prøver å ikke bruke kalorier. Da kan det hende du ikke går ned i vekt (hvis du spiser for sjelden og for lite).

Snakk med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom om hva som er normal vekt for deg, og hva du kan gjøre for å holde deg sunn og frisk. Hun kan hjelpe deg sånn at du kan ta vare på kroppen din i årene som kommer, og ikke utvikle en spiseforstyrrelse.

Håper dette var til hjelp for deg. Husk: Du er ikke stygg, og du er ikke tjukk. Du er deg selv og du er helt flott akkurat sånn som du er. Lykke til og god sommer.

Hilsen Helsesøster i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Anoreksi, bulimi og overspisingslidelse

vekt (colourbox.com)

En person som har en spiseforstyrrelse, vil være overopptatt av mat og plages med konstante tanker om mat, spising, kropp og vekt. Andre sider av livet blir overskygget når svært mye tid og ressurser brukes på handlinger knyttet til mat og spising.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser