Hopp til hovedinnholdet

Sliter med mange ting og har dårlig selvtillit. Sitter på rommet og er deppa. Skader meg. Trenger noen å snakke med, men ikke foreldrene mine. Vil ikke "plage" vennen mine.

Jente 16 år
 

Spørsmål

hei, jeg er en jente på 16 år og føler at jeg sliter med ganske mange ting.. Det er så mange ting som fåregår inne i hodet mitt og vet ikke hvordan jeg skal få det ut. Jeg savner vennene mine som jeg har flyttet fra, skader meg selv, dårlig selvtillit og sitter inne på rommet mitt hele dagen og er deppa. Dette har holdt på lenge og jeg trenger noen å snakke med. Jeg har ikke lyst til å snakke om dette til foreldrene mine fordi jeg føler det bare vil bli kleint og at de ikke forstår seg på slikt. Jeg har også mange kjempegode venner, men vil ikke at de skal tenke på mine problemer og at jeg kanskje kan virke litt "oppmerksomhetsyk". Og tørr på en måte ikke å gå til helsesøster, samtidig som at hun sikkert ofte ikke har tid. Har lyst til å gå til en psykolog, for da kan jeg snakke til noen jeg ikke omgås med i hverdagen og slipper å tenke på hva som blir tenkt om meg, men vet ikke hvordan jeg ska få dette til.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år!

Så fint at du skriver til oss!

Jeg forstår at du har det vondt og at du strever med tanker og følelser, som du forsøker å døyve ved å skade deg.

Å skade seg selv, kan få bort den psykiske smerten inni deg for en liten  stund, men den kommer gjerne sterkere tilbake og er derfor ingen god strategi for å hjelpe seg selv.

Du synes det er vanskelig å skulle snakke med foreldrene dine og du vil ikke belaste vennene dine med det du strever med.

Jeg tenker at det å være åpen om hvordan man har det overfor foreldre og venner, som regel vil være lurt, da de kan være god støtte og hjelp i hverdagen. Det er ofte en lettelse å få trøst og omsorg fra familie og venner, og de vil nok ikke føle dette belastende, så lenge du sørger for å få god faglig hjelp i tillegg.

Jeg støtter deg derfor i at du trenger en fagperson å snakke med, for at du skal få best mulig hjelp.

Jeg vil anbefale  deg å oppsøke helsesøster på skolen, selv om du vegrer deg for dette. Helsesøster er vant til å snakke med ungdommer som strever med tanker og følelser, og hun kan hjelpe deg med å forstå deg selv bedre og med hvordan du kan jobbe med deg selv.

Dersom du trenger å komme til psykolog, kan helsesøster hjelpe deg med å få ordnet dette. Ikke vent med å oppsøke hjelp.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvordan kan jeg fortelle andre at jeg ikke er psykisk frisk?

Jenter prater sammen (colourbox.com)

En gutt på 14 år stilte oss dette spørsmålet. Her kan du lese hva psykologen svarte. Gode råd også for deg om du strever litt psykisk og holder det for deg selv eller lurer på hvordan du kan fortelle det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser