Hopp til hovedinnholdet

Må fosterforeldrene mine og terapeuten min ta meg på alvor dersom jeg forteller om selvmordstanker, selv om jeg egentlig ikke kommer til å gjøre det?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har det ikke veldig vanskelig, men sliter med litt ting. Har hatt omsorgssvikt i oppveksten, bor i fosterhjem, har hatt Me, sliter med venner, risper meg, søstera mi døde av kreft for 3 år siden, hestene måtte flytte og det føles ut som de bare ble tatt fra meg. Så i går hadde jeg vært hos psykologen så var jeg ganske lei meg og sa jeg ville hoppe foraen en bil til fostermoren min. Spurte hun litt forskiktig idag om hun hadde tenkt på det jeg sa, det hadde hun. Og hun ville ikke glemme det med det første. Ja, en bittelite del av meg har lyst til å hoppe foran en bil, men jeg tørr ikke. Jeg har sluttet å se meg for når jeg går over veien. Tror ikke fosterforeldrene mine og terpauten tror jeg kommer til å gjøre det.(føler det selv, og det er jo egentlig bra) Men lissom må de ta det seriøst selvom de egentlig tror jeg ikke kommer til å gjøre det?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Du har virkelig opplevd mye tøft og ut fra hva du skriver så virker det som du har det veldig vondt nå. 

Ja, så absolutt! Det du har sagt til psykologen din og som fosterforeldrene dine vet nå er alvorlig og bekymringsfullt. At du har slike tanker betyr at du har det ekstra vanskelig og er i behov av gode voksne rundt deg. 

Det er godt at du selv ikke tror du kommer til å handle på disse tankene og det er kjempebra at du har klart å si noe om tankene dine. Jeg vil tro at fosterforeldrene dine er bekymret for deg og er ekstra på vakt og forhåpentligvis gir deg god omsorg, varme og kjærlighet. For det trenger du nå! Psykologen din vil følge opp med samtaler om det du har sagt i timen og disse selvmordstankene er også noe du kan fortsette å snakke om og utforske nærmere med psykologen din. 

Jeg har lagt ved noen artikler, som jeg synes du skal titte litt på.

Ta godt vare på deg selv!

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser