Hopp til hovedinnholdet

Hvordan vite at man har angst?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hvordan vite at man har angst? Når jeg sitter i klasserommer er jeg redd for at lærenen skal stille meg spørsmål sånn at jeg må svare høyt. Det samme med fremføringer. Jeg skjelver, svetter og vil stresset. Har jeg angst?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 14 år!

Angst er en diagnose som skal stilles av helsepersonell som har myndighet til å sette diagnoser. Samtidig er ordet angst et ord som blir brukt av de fleste om det å være redd for noe.

Det høres ut for meg som at du er redd for å snakke høyt i klassen og for å ha fremføringer. Om du har angst kan jeg ikke si, men du er tydelig engstelig for disse tingene.

Det som er bra er at det finnes god hjelp for å takle slik engstelse. Og for de som er redde for de samme tingene som deg er det veldig mange som får det bedre når de søker hjelp for det. 

Det er ikke alltid så lett å jobbe med slik engstelse alene. Det er godt å ha noen som kan heie seg frem, noen som støtter og hjelper deg. Derfor er det alltid lurt å snakke med dem som står deg nærmest, altså mamma og pappa. 

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesøster har mye erfaring med å snakke med ungdom som er redde og engstelige for ulike ting. Dessuten er helsesøster god på å snakke med ungdom. 

Helsesøster kan hjelpe deg videre hvis han/hun tenker at du trenger enda mer hjelp.

Håper dette var til hjelp for deg!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Nervøs før framføringer eller presentasjoner?

Framføring i klasserom (colourbox.com)

Skal du presentere prosjektet ditt foran klassen? Eller er du trukket ut til muntlig eksamen og gruer deg veldig? Slik takler du nervene.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser