Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke å sosialisere meg, hvordan kan dette fikses?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har hatt problemer i livet med å gjøre ting. Har hatt problemer med dette siden jeg var liten... Jeg klarer ikke å gå ut å sosialisere meg.. Dra på skolen eller jobb er tortur. Klarer ikke å gjøre oppgaver som familiemedlemmer sier at jeg skal gjøre.Jeg klarer ikke å holde meg et sted og gjøre rutiner. Jeg får konstant kjeft for det. Hvis jeg for eksempel dra på jobb så blir jeg psykisk sliten - men hvis jeg blir hjemme så for jeg litt kjeft men føler meg 1000 ganger bedre. Min mor sier gang på gang at: ''man må bite tennene sammen og bare gjøre det'' Men det er TORTUR å gjøre ting. Er det flere som sliter med dette? Siden jeg har hatt det sånn siden jeg kan huske. Jeg har hatt Major depresjon... og jeg var mere innestengt da, og følte meg gal. Har ADD. Har angst? Jeg har snakket med profesjonelle om dette men de børster det av og sier det er depresjon. Nei, Jeg er ikke lei meg nå. Det må være no annet. Jeg vil fikse dette men jeg vet ikke hvordan.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år.

Takk for ditt spørsmål til Ung.no.

Jeg forstår at du ønsker å få det bedre og delta mer i det vanlig livet, der det forventes at man går på jobb og skole og er sosial med venner og familie.

Samtidige er det bra at du har fått profesjonell hjelp for dine langvarige vansker. Og det er viktig at du fortsatt tar i mot slik hjelp.

Men det er også viktig at du selv blir bevisst på hva du kan gjøre for å samarbeide med dine hjelpere slik at du hjelper deg selv. For det er du som skal gjøre den viktigste jobben.

Og den viktigste jobben er å bli bevisst på at du nok har mange vaner der du ubevisst og naturlig forsøker å unngå ting som gir deg vonde følelser. Det vil si at du gjør mye for å unngå de vanskelige følelsene som oppstår i situasjoner du oppfatter som vanskelige. Men dette kan øves på om du tillater deg å tåle de ubehagelige følelsene, utfordrer deg selv gradvis og ikke gir opp.

Og hvis du ikke har lært det før, så er det viktig å lære seg at følelser ikke er farlige, selv om de er veldig vonde og plagsomme.

Men følelser og reaksjonsmønstre, er ofte godt innøvde vaner som kan være vanskelige å endre. Derfor er det viktig at du gradvis og forsiktig sammen med en terapeut forsøker de tilbud som tilbys deg. Gi dine hjelpere og deg selv nye sjanser til å forsøke tiltak som kan være til nytte for deg og øk din kunnskap om hva angst er og hva den kan få deg til å gjøre og ikke gjøre. Ta kontroll på angsten din og ikke la angsten ha kontroll på deg og hindre deg i å tå i mot hjelp.

Sett opp små mål om hva du ønsker å gjennomføre og bruk god tid. Vær raus med deg selv og din behandler og tål at du innimellom mislykkes. Ikke gi opp og vær stolt over hvert lite framskritt.

Så ta kontakt med dine tidligere behandlere eller fastlegen din for å få hjelp. Du kan også benytte deg av tilbud om diverse hjelpetelefoner. i påvente av at du får annen hjelp.

Jeg anbefaler deg også å sjekke ut denne nettsiden: www.selvhjelp.no

Håper dette var til hjelp for deg.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser