Hopp til hovedinnholdet

I det siste har jeg latet som om alt er fint, jeg vil ikke ha mer kaos!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vet ikke helt hvem jeg skal gå til så jeg snakker her. I det siste har jeg latet som om alt er fint, jeg vil ikke ha mer kaos! De vet at jeg har prøvd å ta selvmord flere ganger. Jeg har kuttet meg og har en del arr nå. Jeg har tatt en del Paracet og sovetabletter men jeg kommer meg aldri vekk! Når jeg har det ille så kutter jeg, og jeg føler meg mye bedre. Helt til jeg føler meg 100 ganger verre:( jeg føler skam og jeg angrer. Men jeg klarer ikke stoppe! Jeg er så missfornøyd med meg selv, jeg føler meg unormalt tykk og det er ikke sjeldent jeg bare spiser 2 skiver om dagen. Men jeg blir aldri fornøyd. Folk mener jeg er oppmerksomhetssyk og det gjør ikke ting bedre. Jeg fortjener ikke å leve! Flere og flere sier det til meg nå. Som om jeg ikke visste det fra før. De i klassen tror jeg har stoppet å skade meg selv og mener derfor at det er greit å fortelle meg det jeg allerede vet. Det jeg sliter med. At jeg ikke fortjener et liv. At jeg burde skamme meg. Er jeg virkelig gal?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Tusen takk for spørsmålet ditt, jente 13 år!

Det høres ut som at du har det veldig vanskelig nå. Du har også hatt det vanskelig en stund og har prøvd å ta livet av deg flere ganger fordi du har det vondt.

Selvskading kan være veldig vanskelig å slutte med. Grunnen til at man selvskader kan være mange, men det handler som regel om at man har det så vondt inni seg at man ønsker å prøve og fjerne den smerten ved å påføre seg selv fysisk smerte. Noen opplever at det hjelper, men som regel hjelper det bare akkurat i det øyeblikket man skader seg. De vonde tankene og følelsene blir ikke borte eller bedre. 

Det er tydelig for meg at du har det fryktelig vondt. Du forsøker flere måter å fjerne det vonde på, uten at det hjelper. Du har tanker om at du ikke fortjener å leve, og at alle rundt deg tenker det samme. Alle mennesker har rett til å leve! Ingen på denne jord kan si noe om at andre ikke fortjener å eksistere.

Jeg håper du har noen å snakke med om alt det som er vondt. Vi vet at det hjelper å prate om vanskelige tanker og følelser! Du er ikke gal. Men jeg tror du trenger hjelp til å få orden på de vonde tankene og følelsene du har. Hvis du ikke allerede snakker med noen vil jeg anbefale deg å snakke med helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Helsesøster har erfaring med å snakke med ungdom som har det vanskelig.

Det ville også være fint for deg å fortelle alt sammen til mamma og pappa. Du trenger noen som kan ta vare på deg når du har det vondt. Mamma og pappa er de som står deg nærmest og som kan gi deg trøst om omsorg.

Jeg håper du vil lytte til rådene om å snakke med noen. Du kan få det bedre! Og ikke vær i tvil: du fortjener absolutt å leve! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser