Hopp til hovedinnholdet

Er det bedre å røyke tobakk enn å selvskade (for det meste kutte)?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! For omtrent en måned siden innså jeg noe. Det har seg nemlig sånn at jeg nå har selvskadet helt siden november i fjor. Men selvskadngen har vært av og på pågrunn av at jeg begynte å røyke i februar i år. Da jeg begynte å røyke, sluttet jeg nærmest ubevisst med selvskadingen som for det meste gikk i kutting. Men jeg har aldri vært avhengig av røyk (det er forresten tobakk det er snakk om her), som sikkert er fordi jeg ikke røyker så veldig ofte og tar pauser. Hver gang jeg har tatt en kort eller lang (3 dager - 3 uker) pause fra røyking, har jeg hatt behov for å selvskade igjen. Dette innså jeg egentlig ikke før for omtrent en måned siden. Spørsmålet mitt er da: Er det bedre å røyke tobakk enn å selvskade (for det meste kutte)? Om det er noe til hjelp, har jeg nylig fått moren min til å bestille time med fastlegen min som eventuelt kan henvise meg videre (men hun veit ikke hva jeg sliter med osv. og at jeg røyker og/eller selvskader). Hva mer kan jeg gjøre? - Jente, 14 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Så flott at du skal til fastlegen! Da vil du få henvisning til psykolog hvis du forklarer hvordan du har det og hva du gjør. Ta med utskrift/screenshot av det du har skrevet og svaret her, så slipper du å forklare så mye. 
 
Det er vanskelig å svare på hva som er best og verst. Det er farlig å skade seg og det er farlig å røyke. Hvis du fortsetter å røyke kan du bli avhengig av det og det kan på sikt være farlig for helsa din. Selvskading er også farlig, spesielt hvis du kutter for dypt slik at blodårer kuttes, og også med tanke på infeksjonsfaren. 
 
Tror du det er noen mulighet for at du kan la vær å røyke eller å skade deg mens du venter på hjelp? Kan du trene, løpe deg en tur eller avlede deg selv på en eller annen måte når tanken på skade deg kommer over deg? Det er sånn at før man gjør noe har man tenkt at man skal gjøre det. Man planlegger handlingene sine. Og det er på tankestadiet du kan stoppe deg selv, ta et annet valg enn å skade deg eller røyke.
 
Hvis du klarer å snakke med din mor om det som skjer, vil du kanskje få hjelp til å regulere følelsene dine? Det er som regel foreldrene som kjenner barna sine aller best, og kan hjelpe på overraskende mange måter. Kanskje er det andre man kan snakke med først og som kan hjelpe til med å prate med foreldrene. Kanskje har du en lærer du har god kontakt med, helsesøster eller en god venn eller en annen i familien du kan ha med i en slik samtale? Da har du en med som kan støtte deg og hjelpe deg hvis du står fast i samtalen med din mor.
 
Du kan også ringe Alarmtelefonen hvis du trenger noen å snakke med. Erfarne vakter tar telefonen hver dag mellom 15:00 og 08:00. I helgene er linjene åpne hele tiden.

Alle som vil snakke eller skrive om livets utfordringer kan ta kontakt med Hjelpetelefonen . Dette er et døgnåpent tilbud der man kan snakke om enklere eller vanskeligere tema. Det er gratis å ringe 116 123

 
Du er viktigst i verden for deg selv og du skal ivareta deg selv! Snakk med noen om dette!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Fem tips til deg som vil slutte å røyke

Slutta-appen for hjelp til snusslutt.

Har du lyst til å slutte å røyke, men sliter med å få det til? Helsedirektoratet gir deg fem gode tips som kan hjelpe deg å bli kvitt avhengigheten for godt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser