Hopp til hovedinnholdet

Har jeg spiseforstyrrelse, hva skal jeg gjøre??

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg har fått høre flere ganger at jeg er stor, tung, feit osv det er noe som har gått veldig inn på meg. Før overspiste jeg og trøstespiste da jeg var lei meg, men nå tør jeg ikke spise mat for på vekta står det et alt for høyt tall. Jeg har nettopp startet i 8.klasse og helsesøstera sa at hun skulle måle høyde og vekt, men jeg er så redd for å gå oppå den vekta.. så jeg sluttet med frokost, tok ikke med meg lunsj og dropper helst middagen. Jeg trener også en del og tar meg 2-3 joggeturer i uka. Jeg er ble misfornøyd med kroppen min i en veldig tilig alder. Å nå tenker jeg ikke på noe annet. Jeg vet hvor farlig spiseforstyrrelser kan være og jeg er usikker på om jeg holder på å utvikle en. Men det er bare at jeg tørr ikke å spise for da føler jeg meg så ekkel og grådig. Jeg føler selv at siden jeg er så stor at jeg fortjener ikke mat, jeg er så feit at kroppen min trenger ikke mat. Jeg er så veldig redd for å gå opp i vekt. Har jeg spiseforstyrrelse, hva skal jeg gjøre??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det er veldig bra at du tar kontakt med oss. Du forteller at du har et anstrengt forhold til kroppen din, og at dettte har utviklet seg fordi du flere ganger har fått høre at du er stor og tung. Det er sårende og vondt når du får slike kommentarer, og det går inn på deg.

Det du nå gjør med å kutte ut mat og å trene mer, er ikke bra for kroppen og helsen din. Slik du beskriver situasjonen, så virker det som om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse.

Du er i en alder hvor kroppen din utvikler seg, og hvor det er viktig at du får i deg nok næring. Det er også slik at selv om man ønsker å gå ned i vekt, så handler det alltid om å spise nok mat og regelmessig. Kroppen trenger mat for å fungere, og du trener næring for å få energi nok til å fungere i hverdagen. Uten mat vil du bli slapp og sliten, være ukonsentrer og slite med å henge med i timene. Det er mange negative konsekvenser med å ikke spise nok mat. 
Du sier du gruer deg for å veie og måle deg hos helsesøster. Jeg tenker at det tvert i mot kan være det du trenger nå. En som forteller deg hvordan det virkelig ligger an, og som kan hjelpe deg dersom det skulle være nødvendig å gå ned i vekte uten at det går ut over helsen din.
Akkurat nå lar du de stygge bemerkningene fra andre gå inn på deg, og du tror at det er sant. Kanskje vekten din faktisk er helt normal for en på din alder og høyde. 

Derfor tenker jeg at det vil være positivt å snakke med helsesøster om vekt, om kostholdet ditt og det du gjør for å få kontroll og vanskelige følelser.
Det du kan gjøre, er å dra til helsesøster utenom resten av klassen. Da får du muligheten til å snakke med henne og fortelle hvor vanskelig du synes dette er og at du har gruet for vektmålingen.
Helsesøster har kunnskap om slike ting, og vil være en god støtte og hjelper for deg.

Det du også vil ha god nytte av er å få hjelp til å styrke selvtilliten og selvfølelsen din. Les artikkelen nedenfor om selvfølelse, og spør gjerne helsesøster om råd.

Ikke vær redd for å søke hjelp, men tenk på at dette er noe du gjør for din egen del og for at du skal få det bedre.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Tidlige tegn på spiseforstyrrelse

Jente ser seg i speilet (www.colourbox.com)

Er du bekymret for at en venninne, en kjæreste, eller et familiemedlem har en spiseforstyrrelse? Noen tegn kan være typiske, selv om det er variasjoner.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser