Hopp til hovedinnholdet

Hvordan vet man at man har spiseforstyrrelse?

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei, jeg lurer på hvordan man vet om man har spiseforstyrrelser. Vær gang jeg ser meg i speilet føler jeg meg så stor. Jeg har også sluttet å spise like mye som jeg gjorde før. Jeg spiser cirka et måltid om dagen+f.eks en frukt eller lignende. det først måltidet jeg spiser er middag, jeg spiser ingenting før det. Jeg veier meg veldig ofte og har merket at jeg har gått ned rundt 1kg på 2-3 dager. jeg har også begynt å trene mye mer enn jeg gjorde før. itilleg til dette har jeg angst og deprisjon. så jeg lurer på hvordan man vet at man har anoreksi/spseforstyrrelser?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du lurer på hvordan man vet om man har en spiseforstyrrelse. Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Spiseproblemer blir alvorlige når tanker og følelser konsentreres rundt mat og kropp i en slik grad at det overskygger resten av livet – forholdet til venner og familie, skole, jobb og interesser.

For å holde kroppen sunn og frisk må man spise 4-5 måltider om dagen med sunn og variert kost. Det er viktig at kroppen får næring som er i samsvar med hvor aktiv du er. Når du trener mye mer må du også spise mer. Når man er i puberteten er det ekstra viktig at man ikke mister for mye vekt. Kroppen skal vokse og utvikle seg og alt dette trenger man energi for å gjøre.

Ut ifra det du skriver tenker jeg at du har kommet inn i et skummelt mønster hvor du spiser altfor lite, veier deg ofte og trener mye mer enn før. Det er flott at du ønsker å finne ut av om du har en spiseforstyrrelse, eller er på vei til å utvikle en, for da kan du stoppe opp å få hjelp før det blir enda vanskeligere. Jeg vil anbefale deg å snakke med en voksen du har tillit til å fortelle det samme som du har skrevet til oss. Det kan være foreldre, lærer, rådgiver eller helsesøster. 

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Historien om en spiseforstyrrelse

Jente bak et vindu (colourbox.com)

Vi har fått denne beskrivende fortellingen om starten av en spiseforstyrrelse, behandlingen av den og veien tilbake til hverdagen uten spiseforstyrrelse. Vi tror det er mange som vil kjenne seg igjen, og velger derfor å dele denne historien med leserne.

Hei! Jeg er ei jente på 14 år som går i 9. klasse ...

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Spiseforstyrrelser og følelser

Jente ser bekymra ut (colourbox.com)

Veldig mange 14–15-åringer synes de er for tykke selv når de er normalvektige, og mange tenker på å slanke seg uten at det er behov for det. Andelen øker oppover i tenårene. Slanking, vektkontroll og uheldige matvaner kan øke risikoen for å utvikle spiseforstyrrelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser