Hopp til hovedinnholdet

På kvelden tenker jeg ofte hva jeg ville gjort hvis de nærmeste døde og blir lei meg. Hvordan få vekk disse tankene?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har et problem. Veldig ofte om kvelden så begynner jeg å tenke på hva jeg ville gjort hvis noen i familien(de nermeste) døden. Jeg ville nok ha gråtet veldig mye selvfølgelig også ville jeg nok ha rømt til pappa som bor i Bergen(som er syk, så kan egt ikke være med han), eller så ville jeg dratt til farfar som bor i voss(som dessverre også er syk), eller så ville jeg dratt til et sted Finnmark som er favoritt stedet mitt. Men problemet er at jeg blir så utrolig liv meg av dette, og begynner nesten hver gang å gråte;( og jeg får ikke til å slutte! Har du noen tips til å slutte med å tenke sånn og få tankene vekk? Ikke si sånn si det til mammaen din. Jeg vil heller ha tips til meg selv og hvordan jeg skal lære Takk:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Du skriver at du tenker ofte på hva du ville gjort hvis dine nærmeste døde. Jeg forstår godt at det gjør deg trist og lei deg. Mange kjenner seg nok igjen i det du skriver og vil også bli trist hvis de tenker på døden, at noen de er glad i skal dø en gang. Selv om dette høyst sannsynlig er veldig mange år til dine nærmeste dør, gjør disse tankene deg trist i dag. De fleste er ekstra følsomme på kveldstid og har mer tid til å tenke enn på dagtid hvor man driver med mye forskjellig. 

Det er fint at du ønsker å vite hvordan du kan få vekk disse tankene og tenke annerledes. Det finnes en metode for å styre tankene dine som du kan lære deg. Metoden heter psykologisk førstehjelp. Du er nå klar over hva du tenker og hvilken følelser dette gir deg. Det er et godt utgangspunkt for å klare å styre tankene sine. Når du er klar over hvilken triste tanker du har kan du faktisk gjøre noe med dette. Å lære seg metoden psykologisk førstehjelp vil kunne hjelpe deg slik at tankene dine blir mer positive og du får overskudd igjen. Jeg legger ved noen artikler som beskriver metoden godt. Hvis du syns det er vanskelig å jobbe med å endre tankene dine på egenhånd kan du oppsøke helsesøster. Hun er vant til å bruke denne metoden i jobben sin når hun snakker med barn og ungdom som har vanskelige og negative tanker.

Det er også lurt å snakke med noen om døden. Dette er en naturlig del av livet. Ved å snakke om døden blir dette mer ufarlig. Hvis du snakker med noen voksne og de hører på hva du tenker kan de svare på de spørsmålene du har. Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller en annen voksen du stoler på.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser