Hopp til hovedinnholdet

Vi spiser dessert til lunsj, er dette usunt og bør jeg bekymre meg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg er innlagt på sykehus pga en alvorlig spuseforstyrrelse. Jeg spiser det jeg må. Maten smaker, og jeg nyter den. Men vi spiser ofte noe usunt ca hver dag, og det liker jeg ikke. En dag i uken spiser vi dessert til lunsj. Og av og til spiser vi en kjeks eller en is til mellommåltid. Burde jeg bekymre meg.? Er dette skikkelig usunt?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no.

Det er godt å lese at du hjelp og er i behandling for spiseforstyrrelsen. Nå er mat din medisin og det er viktig at du spiser fra kostlisten, slik du og hjelperene dine har blitt enige om.

Siden du er innlagt, så er det nå alvorlig bekymring for undervekt og det er viktig å få deg opp i normalvekt for å sikre overlevelse. Målet ved behandlingen nå er å få til vektoppgang innenfor trygge rammer. Mellommåltider blir lagt til og noen av disse kan -som i ditt tilfelle - være kjeks eller is, som innholder noe høyere kaloriinnhold enn eks. mellommåltid som banan eller yoghurt.

Det betyr ikke at du skal fortsette med dette når du blir utskrevet eller for resten av livet ditt. Du følger en kostliste for vektoppgang nå - fordi det er farlig å være så undervektig og syk som du er nå. Etter hvert når vekten din er mer normal og ikke faretruende, så vil kostlisten justeres til en stabilisererings kostliste, med noe mindre innhold og annen type kost.

Det er godt å lese at du synes maten smaker og at du kan nyte den. Det er dette du trenger nå for å bli frisk. Ta i mot den gode hjelpen du får!

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvhjelpsøvelser på veien mot å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Veien fra spiseforstyrrelser til å bli frisk

slanking

Oda ønsket å være sunn. Hun ville være best på å være sunn og ha kontroll over maten og kroppen. Nå er hun 23 år, og har hatt spiseforstyrrelser siden hun var 15. Her forteller Oda om hvordan hun ble frisk.

Les mer

Behandling av spiseforstyrrelser

Hender knyttet sammen med målebånd (www.colourbox.com)

Kan man bli frisk av spiseforstyrrelse? Når bør man ta kontakt? Hvordan kan man bli frisk og hvem kan hjelpe deg? Denne artikkelen gir deg svar.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse