Hopp til hovedinnholdet

Jeg er deprimert, har det vanskelig og har tanker om at jeg ønsker å dø.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente som snart fyller 13. Jeg lider av desperasjon men må holde det inne og har drapstanker hele tiden. Livet mitt det siste året har føltes som et sted værre enn et helvete. Derfor tenker jeg at å dø er det minste ille som kan skje. Min mor lider av desperasjon hun og på grunn av min minste nye lillesøster. Min far prøver hardt men ting blir aldri bra. Alt startet da moren min ble gravid for to år siden. (LEVER MED PAPPA, MAMMA, Lillesøster 9år og andre lillesøster 1år.) !Vis dere ikke har et svar på hva jeg børr gjøre så kommer jeg til å ta selvmord! Så ganske viktig og å gå til en psykolog er ikke et alternativ for om jeg prøver å fortelle noen om dette så ender det alltid dumt. Har nettopp flyttet til Nederland og er venneløs så å snakke med en venn er heller ikke noe alternativ dessverre. Håper dere kan hjelpe meg hilsen Desperat jente på 13

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at det er vanskelig for deg om både du og mamma er deprimerte, dere har flyttet og du ikke har noen venner du kan snakke med. Da er det lett å komme inn i et spor med mange negative og vonde tanker. Samtidig er det normalt at livet kan føles veldig krevende når en flytter fra noe trygt og kjent og til et nytt sted. Men det er uansett viktig at du får hjelp til å klare denne overgangen på en god måte..

For det er mulig å komme seg ut av slike vansker, men det er ikke så lett å klare det på egen hånd. Vi har laget en artikkel som handler om hvorfor det hjelper å snakke med noen, som jeg anbefaler deg å lese. Kanskje dette vil få deg til å forstå hvorfor åpenhet er viktig.

Jeg forstår at du ønsker å klare deg selv og det er flere ting en kan gjøre for å hjelpe seg selv. Da handler det om å velge å gjøre ting for seg selv som er bra og positivt, selv om det føles feil eller en ikke orker. Det kan for eksempel være å søke hjelp for sine vansker. Gjøre hyggelige ting og være i aktivitet. Sørge for å spise sunt og ha en god døgnrytme, osv.

Eller det kan være å sørge for å være sammen med mennesker som er positive for deg. Har du noen du kjenner på det nye stedet som du kan tilbringe litt tid sammen med?

Hva gjør du på skolen? Hvis du ikke har fått noen nye venner, kan du forsøke å ta det første skrittet til å få en ny venn? Les mer om hvordan du kan gjøre det her.

Men som du ser, er disse tingene du selv kan gjøre, nokså krevende om du skal gjøre dem helt alene. Derfor, anbefaler jeg deg først og fremst å søke støtte og hjelp hos noen du stoler på. 

 ta en prat med din far og forteller ham hvordan du har det. Sammen kan dere oppsøke lege og få råd og hjelp. Det er ikke alltid lett å vite hva som finnes av tilbud når en er ny på et sted, derfor kan legen være en dere kan få hjelp av.

Les også: "Kaos i hodet og følelser som koker?" Her kan du få gode råd om hva du selv kan gjøre når alt føles så vanskelig som du beskriver. 

Hvis du vil snakke med noen andre, kan du benytte deg av Røde Kors hjelpetelefon, eller andre gode hjelpetjenester.

Håper dette var til noe hjelp.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Vanskelig å få nye venner? Ta det første steget!

Skoleelever sitter på en benk (colourbox.com)

Hva gjør du når du kommer til et helt nytt sted, uten venner, der alt er nytt? Venter du på at noen skal kontakte deg eller prøver du å ta kontakt selv? Les hva ungdommen mener her:

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser