Hopp til hovedinnholdet

Lurer på arvelighet ved bipolar lidelse.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Faren til kjæresten min er bipolar. Det slo ut i rundt 30-årsalderen hos han. Han er ufør pga. dette og ikke i jobb. I 2012 hadde han en manisk periode som dermed påvirket familien og kjæresten min. Han gikk da i 10. klasse. I 2.-3. klasse hadde kjæresten min en litt tung periode, der han var mye alene, spiste lite og gikk ned i vekt. Han sier selv at han ikke vil si at han var deprimert, men heller at han var preget av dystymi. Moren til kjæresten min sier at han er den av de tre søsknene som ligner mest på faren i personlighet. Jeg lurer på hvor stor sannsynligheten er for at kjæresten min kan arve bipolar lidelse? Er dette noe jeg trenger å være bekymret for? Jeg fikk nettopp vite dette, noe som gjorde meg litt redd og bekymret. Hilsen jente 20

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Selv om faren til kjæresten din har en Bipolar lidelse så betyr ikke det at det er noe automatikk i at kjæresten din "arver" denne lidelsen.

Bipolar lidelse opptrer hyppigere i noen familier. Forskere har identifisert flere gener som kan være forbundet med lidelsen. Som ved andre sykdommer hvor arv spiller en rolle, vil bipolar lidelse kun opptre hos en viss del av de som genetisk sett har økt risiko for sykdommen. Et eksempel er at en ektefelle har bipolar lidelse, ektefellen er frisk. Risikoen for at barna skal få bipolar lidelse vil være 1 til 7. Risikoen vil øke dersom det er flere slektninger med bipolar lidelse.

Miljøfaktorer spiller også inn og slike faktorer kan redusere eller økte sjansen for at sårbarheten/arven slår inn.  

Jeg syntes ikke du skal bekymre deg! Jeg syntes du skal fokusere på å ha det bra sammen med kjæresten din i dag og så får framtiden bli som den blir. Den får du uansett ikke gjort noe med i dag.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du eller noen du kjenner slitt psykisk?

Husk at du kan få råd og hjelp på www.ung.no/oss

Gå til vote

Vennen min har det vanskelig - hvordan kan jeg hjelpe?

Trøster venninne (colourbox.com)

Ser du at en av vennene dine har det vanskelig? Har en venn betrodd seg til deg om noe som gjør deg bekymret? Slik kan du hjelpe.

Les mer

Hva vil det si å være manisk?

Glad og trist maske (colourbox.com)

Det er vanlig at humøret svinger og at det går opp og ned i livet. Energien kan variere, man kan være trist en stund og så bli glad igjen uten at er det samme som å ha en bipolar lidelse. Diagnosen bipolar lidelse (tidligere kalt manisk-depressiv) er ganske uvanlig.

Les mer

Alt du trenger å vite om helsa og sykdommer

Lurer du på noe om en diagnose, anbefaler vi deg å bruke kvalitetssikrede informasjonskanaler. På helsenorge.no finner du kvalitetssikret info om helsetema og om ulike symptomer og sykdommer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser