Hopp til hovedinnholdet

Jeg har i alle år slitt med å klø på sår. Jeg klarer ikke stoppe.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har i alle år slitt med å klø på sår. Jeg klarer ikke stoppe. Jeg husker ganger jeg gråt som liten fordi jeg hadde "brutt løftet" om å ikke gjøre det mer. Jeg har arr over hele kroppen på grunn av dette. Jeg har alltid bare hørt fra foreldrene mine: "Bare bestem deg for å slutte." Det bare går ikke! Før kuttet jeg meg med saks og knives vilje (på grunn av min angst, depresjon og spiseforstyrrelse) kuttene kunne gått bort, men i etterkant klødde jeg på skorpene så det går ikke bort. I går fant jeg ut at det finnes en type OCD som heter dermatillomania. Jeg vet ikke om jeg har det, men jeg mistenker det sterkt. Det er jo ikke normalt å klø seg til blods hver dag. Jeg skal nevne det for psykologen, men jeg ville spørre her også. Mamma liker ikke at jeg mistenker st jeg har fortskjellige ting, og sier der bare er en uvane, men har virkelig prøvd alt jeg kan. Jeg vet ikke helt hva jeh skal spørre om, men trenger bare noen råd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15,

Takk for at du skriver inn til oss her på ung.no.

Du forteller at du i alle år har klødd på sår, og at du ikke opplever at du klarer å stoppe. Dette har medført at du har fått mange arr på kroppen, og for deg så er det ikke bare å bestemme deg for å slutte å klø på sårene dine. Du har nå fått kjennskap til at det finnes en spesifikk form for OCD som heter dermatillomani og du mistenker at det er dette du strever med. 

Det er ikke slik at jeg kan gi deg en diagnose på dette uten å ha snakket med deg personlig. Derfor synes jeg det er en veldig god ide at du tar dette opp med psykologen din. Det er viktig at psykologen din vet mest mulig om hva du strever med, for best å kunne tilrettelegge behandlingen din. Forklar hvor mye, hvor lenge og på hvilke måter du har strevd med dette og hvordan dette plager deg i hverdagen. Du kan også si at du er motivert for å slutte med dette, men at du trenger støtte for å kunne klare det. På denne måten kan du og psykologen din snakke sammen om hvordan dere kan jobbe med dette. 

Jeg ønsker deg lykke til.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Har du arr?

Arr på en arm (colourbox.dk)

Ett arr, mange arr, dype arr, grunne arr. Hvordan vil de bli og hva kan gjøres?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser