Hopp til hovedinnholdet

Jeg blir deprimert uten grunn, kan dere hjelpe meg?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en gutt på 14 år som veldig ofte blir deprimert for ingen grunn, jeg skjønner ikke helt hvorfor jeg blir det og jeg vil bare unna folk og vil ikke snakke med noen. Noen ganger kan jeg føle at jeg ikke er bra nok eller at ingen vil være med meg selv om det ikke er sant. Jeg kutter meg også av og til å det bruker å gjøre sånn at jeg føler meg bedre, men jeg skjønner bare ikke helt hvorfor jeg plutseli blir deprimert, vet dere om noe som kan hjelpe meg? Jeg vil ikke fortsette å kutte meg!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14 år.

Takk for at du kontakter Ung.no

Jeg forstår at du har det vanskelig og føler deg deprimert om du får tanker om at du ikke er bra nok og at ingen vil være sammen med deg. Samtidig er det bra at du forstår at disse tankene er feil. Og det er bra at du ønsker å finne andre måter å få det bedre på enn å skade deg selv. 

Det er helt normalt at livet går opp og ned i perioder, og spesielt i ungdomstiden kan følelser svinge og gjøre en forvirret. Tankene påvirkes når en er trist og lei og selvfølelsen påvirkes av hva du sier til deg selv om deg selv. Derfor er lav selvtillit et av de vanligste symptomene ved depresjon.

Men det er mulig å gjøre noe med situasjonen og få hjelp. Vi har laget flere artikler om hvordan en kan hjelpe seg selv ut av depresjonen, som jeg anbefaler deg å lese:

"Hjelp deg selv ut av depresjonen"

"Trening beskytter mot depresjon"

"Hvordan få bedre selvfølelse og passe selvtillit?"

Men det er ikke alltid så lett å ta tak i vanskene sine uten støtte fra andre. Ofte mangler en motivasjon og tristheten får en til å gjøre mer av det som ikke er bra for en. Som for eksempel at en trekker seg i sosiale sammenhenger og tolker det som at ingen liker en. At en bruker mye tid på unyttige tanker som tærer på selvfølelsen. Eller at en lar være å oppsøke hjelp.

Så om slike unyttige tanker skulle dukke opp, så forsøk å overse dem og ikke la dem styre hva du velger å gjøre. Fortsett heller å gjøre gode ting for deg selv, selv om det ikke føles helt riktig. 

Jeg vil derfor anbefale deg å snakke med noen du stoler på om hvordan du har det. Det kan være foreldrene dine, en god venn, fastlegen eller noe andre du synes du kan snakke med.

For det hjelper å snakke med noen om hvordan en har det, i stede for å la de tunge tankene få all din oppmerksomhet. Andre mennesker kan gi trøst og komme med forslag til alternative tanker på alt det negative en tenker om seg selv. Og du kan få råd og hjelp om hva som kan være lurt å gjøre. 

Du kan også kontakte helsesøster på skolen. Sammen kan dere finne ut hva som kan være årsaken til at du føler deg slik du beskriver og hva du kan gjøre for å hjelpe deg selv, eller om du bør henvises videre til behandling.

Her er også en god oversikt over andre gode hjelpetjenester.

Håper dette var til hjelp for deg.Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

- Jeg er så trist, sliter og vet ikke hva jeg skal gjøre

Trist jente (colourbox.com)

Følelsene mine svinger veldig, og jeg sliter, er ofte lei meg. Jeg vil prøve å klare meg selv. Har dere tips?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Gutter og puberteten

Gutt i boxeren (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 11 og 15 år starter det for gutter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser