Hopp til hovedinnholdet

Vil ikke leve mer. Hva gjør jeg?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Jeg orker ikke mer. Jeg vil ikke leve mer. Jeg klarer ikke snakke med noen om det. Jeg vil bare vekk herfra. Jeg hater livet. Jeg skjønner ikke hvordan noen kan synes at livet er gøy? Jeg gråter meg i søvn hver natt. Jeg kommer meg ikke videre i livet. Jeg kommer ikke til å oppnå noe. Jeg hater skolen. Jeg hater at jeg alltid er god og snill mot og med andre, mens jeg ikke får noe tilbake. Jeg vet ikke hvem jeg er. Jeg har veldig dårlig selvtillit og selvbilde. Jeg har ikke troen på meg selv, og stoler ikke på meg selv. Jeg bare hater alt. Jeg vil vekk herfra smertefritt, og aldri komme tilbake. Det må være den deiligste følelsen, og vite at du slipper å tenke og slite segn gjennom alle dager, og ligge i senga og gråte hver natt og bare være lei av alt. Hva i alle dager skal jeg gjøre? Jeg klarer ikke mer, og holder snart ikke ut mer sånn som nå. Hilsen en jente som er lei av å gråte seg i søvn hver natt, og hater seg selv.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra du tar kontakt med UNG. Jeg forstår at dette er en vanskelig situasjon for deg.

Livet går opp og ned. Når livet blir vanskelig kan man få tanker om at det hadde vært enklere å ikke leve videre. Du forteller om triste tanker i det siste. Jeg vet ikke så mye om deg og din oppvekst. Vonde tanker påvirker oss og kan gjøre oss deprimerte og ensomme. Mange unge har det slik.

Deprimerte mennesker får ofte selvmordstanker men heldigvis går en depresjon over! I blant tar det tid å bli bedre, derfor må du ikke gi opp nå. Forsvinner depresjonen din vil også selvmordstankene dine forsvinne. I tillegg vil det bli enklere for deg å sove.

Mange kan ha selvmordstanker i løpet av livet men i tilfeller hvor en legger konkrete planer eller gjør forsøk, vil det bli kritisk og farlig. Derfor håper jeg du tar kontakt med noen og ber om hjelp.

Akutt hjelp finner du her.

Er det vanskelig å si det med ord, skriv ned tankene dine på en lapp og hva du trenger hjelp til, så kan du gi denne lappen til den som skal hjelpe, f.eks helsesøster på skolen, pårørende eller en sosiallærer.

Ett alternativ er å bruke Røde Kors chatten Kors på halsen Den er anonym, gratis og der kan du chatte med noen om det som plager deg. Kanskje det kan være en start for deg? Så kan du kanskje etterhvert fortelle det til noen du stoler på? 

Jeg vil råde deg å bruke mindre tid på å tenke på døden og mer tid til å finne grunner til å fortsette med livet! Det kan hende at du en dag om et år eller fem år liker livet ditt akkurat som det er.

Det som kan hjelpe er å lage en liste over alle de grunnene til at du vil fortsette å leve - ting du ser frem til, ting du håper på, hvordan andre ville hatt det om du tok livet ditt - hva som helst som kan være grunner til å fortsette å leve.

Du kan lage listen lengre hver gang du kommer på noe. Når du får tanker om døden, ta frem lista og les gjennom den. 

Jeg legger ved noen artikler som kan være til hjelp for deg. Jeg vil ønske deg lykke til og ta godt vare på deg selv!

Vennlig hilsen Psykiatrisk sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert