Hopp til hovedinnholdet

Jeg føler meg feit, sliter med depresjon og utfører selvskading. Bør jeg oppsøke hjelp? 

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er 13 år og veier 49 kilo ca. Jeg er 169 cm og blir kalt ofte syl tynn. Men jeg er helt uenig. Jeg føler meg feit og vil bli mye tynnere. I tillegg har jeg veid deg samme i 1år. Jeg kan spise veldig mye uten å legge på meg men jeg føler meg fortsatt feit. Jeg sliter også med deprisjon og tar selvskading. Er det nødvendig å ta hjelp eller begynne å bekymre seg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no.

Etter å ha lest det du skriver så forstår jeg at du ikke har det så bra for tiden og at du ikke er helt fornøyd med deg selv og kroppen din.  

Først vil jeg si at vekten din er helt normal og du bør absolutt ikke gå inn for å gå ned i vekt. Det kan være direkte helseskadelig for deg å slanke deg i den alderen du er nå. Kroppen din trenger 3-5 måltider hver dag med variert og sunn kost for å kunne utvikle seg gjennom puberteten. 

Du skriver at du sliter med depresjon og utfører selvskading. Videre at du er usikker på om du bør bekymre deg eller oppsøke hjelp. 

Jeg vil absolutt anbefale deg å oppsøke hjelp slik at du får det bedre følelsesmessig. Snakk med noen voksne om hvordan en har det, slik at du får den nødvendige støtten du trenger for å få det bedre. Snakk gjerne med foreldrene dine. De kjenner deg aller best. 

Dersom du synes det er vanskelig å snakke med foreldrene dine, vil jeg anbefale deg å oppsøke helsesøster på skolen din eller på helsestasjon for ungdom. Helsesøster har taushetsplikt og er vant å snakke med ungdommer om vanskelige følelser. Helsesøster kan også hjelpe deg å snakke med foreldrene dine og eventuelt hjelpe deg videre om det er nødvendig med hjelp fra andre i helsevesenet. 

Ta motet til deg og oppsøk hjelp. Det finnes god hjelp å få dersom du ønsker å få det bedre i livet ditt:)

Jeg har lagt ved noen artikler som jeg tror du vil ha nytte av å lese:)

 

 

 

Med vennlig hilsen helsesøster, Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser