Hopp til hovedinnholdet

Vet ikke hva som skjer med meg. Er sur og lei og alltid negativ. Jeg tenker mye på lite og sover lite. Sliter også med angst og gråter hver dag. Noen ting jeg kan gjøre for at jeg skal bli gladere?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg vet ikke helt hva som skjer med meg, men jeg vet at jeg ikke liker det. Jeg r sur og lei meg HELE tiden, og d plager meg. D r ikke sånn at jeg r sur på den måten at jeg ikke oppfører meg ordentlig, men jeg r liksom ALLTID negativ. I blandt blir jeg akkutt veldig glad, men ellers er jeg egt ganske lei. Jeg gråter hvertfall en gang om dagen selv om det ikke har skjedd noe spesielt. Jeg mister ofte matlysten men har ganske «våkne» foreldre som får i meg mat uansett. Jeg sover lite for jeg tenker så mye, men jeg tenker mye på lite. Jeg sliter litt med angst før prøver, første gang jeg skal på skolen etter en ferie eller helg, men ikke minst før jeg har håndballkamper. Dette blir ikke noe bedre når jeg blir sliten som på kampene, for jeg blir veldig fort svimmel. Har sjekket opp dette med svimmelheten med lege, men de finner ingen feil. Dette r sikkert noe pubertetsgreier og d går sikkert over senere, men d hjelper meg ikke nå. Noen ting jeg kan gjøre for at jeg skal bli gladere?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til oss!

Jeg forstår ut ifra det du skriver at du kjenner deg mye nedstemt, sur og lei og at du alltid er negativ.

Du sier også at du gråter daglig og har angst for enkelte ting.

Hvem kan du snakke med når du har det vondt? Vet foreldrene dine hvordan du har det og kan du snakke med dem?

Du sier at de er ganske "våkne". Har de skjønt at du strever? Ofte trenger foreldre at man forteller hvordan man føler det, for å kunne "se" og skjønne når de unge ikke har det bra.

Du mistenker at dette har noe med puberteten å gjøre. Det stemmer nok at man kan være litt opp og ned i humøret i denne alderen, på grunn av hormoner. De fleste unge kan nok kjenne seg igjen i det.

Likevel har dette med hvordan vi tenker også mye med hvordan man har lært å tenke fra man var liten og hvordan man er blitt møtt av mennesker rundt seg.

Det er ikke bra for deg å gå rundt å bare ha negative tanker. Da er det viktig å snakke med noen som kan hjelpe deg å få snudd litt på tankemønsteret ditt.

Jeg vil anbefale deg å oppsøke helsesøster på skolen. Hun er vant til å snakke med ungdommer som strever med følelsene og tankene sine. Hun kan hjelpe deg til å finne gode måter å få snudd tankemønsteret ditt på, slik at du får det bedre.

I tillegg til å snakke med noen, er der lurt å være fysisk aktiv i hverdagen og å spise regelmessig. Gå en tur daglig eller variere med å løpe. Trening bidrar til å frigjøre "lykkehormoner" i kroppen og det bidrar også til bedre nattesøvn.

Andre måter å få det bedre på. er å lytte til musikk du liker. Gjør koselige ting sammen med familien og med venner. Ofte påvirker dette tankene i positiv retning.

Jeg legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Lykke til!

 

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Puberteten - hva skjer?

Gutt tenker (colourbox.com)

Hormonene bobler i kroppen - kroppen er ikke lenger den samme og følelsene svinger. Hva skjer?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser