Hopp til hovedinnholdet

Jeg har depresjon, hvorfor?

Jente 14 år
 

Spørsmål

I vennegjengen min driver vi å tuller med depresjon og sånt. Så fikk jeg det. Jeg har av og til lyst å dreoe meg selv. Men problemet mitt er hvorfor. Jeg vet ikke hvorfor. Jeg vet at det ikke er på grunn av press eller noe

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det er ikke alltid en selv forstår årsaken bak sin egen depresjon. I tenårene kan følelsen svinge kraftig, og hos noen blir hverdagen så vanskelig at man utvikler depresjon.
Hvorfor det er blitt slik for deg, kan jeg ikke gi deg noe klart svar på. Dersom man er deprimert er det ikke alltid en selv finner noen åpenbar grunn til hvorfor man føler seg på denne måten. Det som da er viktig, er så søke hjelp. Da kan man regel lete seg frem til mulige årsaker for hva som utløser depresjonen. Jeg vet at det kan virke vanskelig og skummelt å åpne seg for en fremmed person på denne måten, men de fleste opplever at det går lettere når man først kommer i gang.
Det jeg derfor vil anbefale deg er at du tar kontakt med helsesøster på skolen din, eller at du kan oppsøke Helsestasjon for ungdom å snakke med helsesøster eller legen. De fleste helsestasjoner har også psykolog du kan åf snakke med, som kan hjelpe deg.

Når livet er vanskelig er det alltid viktig å søke hjelp. Du trenger ikke å være alene om tanker og følelser som skaper kaos og fortvilelse. Det er alltid noe som kan hjelpe deg, og som vil være en god støtte for deg.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til.
Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Du kan også ringe til Kors på halsen, som er en hjelpetelefon for barn og unge. Der snakker du gratis og anonymt med en voksen.
Det som er viktig nå er at du snakker med noen om hvordan du har det, slik at du kan få hjelp til å finne ut av dette og å få det bedre.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Enkle råd når livet er vanskelig

Gutt ser alvorlig ut (colourbox.com)

Hverdagen går opp og ned for de fleste. Den består av både gode og vonde opplevelser som får deg til å føle deg bra eller mindre bra. Hvis du føler deg nedfor, mislykket, redd, sint eller har andre negative følelser som dominerer over tid, er det viktig å huske på at det er mulig å snu dette.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser