Hopp til hovedinnholdet

Sliter med å levere inn lekser, passer ikke inn, går uten mat, klarer ikke mer.

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Litt usikker på hvor jeg skulle pitte dette, men jeg sliter veldig akuratt nå. Startet påbygg vg3 i år og nå sliter jeg med å levere inn lekser. Det er ikke det eneste problemet, jeg passer ikke inn, jeg har venner jeg blir heller ikke mobbet, men jeg er en stille person, jeg liker ikke å prate mye. Jeg er klønete, det jeg gjør går meg til å se ut som en tulling. Jeg har ikke energi til noe etter skole jeg prøver å gjøre noe, men det går ikke. Jeg går noen ganger på skolen uten mat siden vi ikke har noe i kjøleskapet siden mamma sluttet den ene jobben hennes etter hun fikk slag, og hun er sykemeldt. Jeg prøver så godt jeg kan med å være hyggelig mot folk, men noen ganger så har jeg lyst å klikke på alt og alle siden ingen forstår hvordan jeg har det nå. Prøvde å si det til pappa, men han skjønner ikke, prøvde å si det til søstern min, men hun har vært veldig flink i livet jeg er stolt av henne men, hun tror at alle gjør som henne tenker som henne og jeg klarer nesten ikke mer

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 18 år.
Takk for at du skrev til ung.no
 
Det er så trist å lese at du sliter med så mange ting. Men det er hjelp å få!
Du må snakke med rådgiveren på skolen. Forklar like godt som du gjør det her. Hvis det er vanskelige, kan du ta med utskrift/skjermbilde av det du har skrevet og eventuelt svaret her, hvis det er til hjelp. 
Du vil sannsynligvis ha rett til Grunnstipend fra Lånekassen og/eller hjelp fra NAV i og med at inntekten til din mor er lav. Noen videregående skoler har ansatt en fra NAV som er tilstede på skolen. Hvis det ikke er ansatt fra NAV på skolen, kan du, eventuelt rådgiveren ta kontakt med NAV. Da vil du få en veileder derfra som kan hjelpe deg, slik at du slipper å gå sulten på skolen. Hvis man ikke får mat, har man ikke energi og man blir ukonsentrert. Da blir skolen blir vanskelig. 
Rådgiveren kan også snakke med faglærerne dine slik at du får mer hjelp til skolefagene. Du kan også få utsettelse av innleveringer. Kanskje er det oppgaver du kan få gjort i julen? 
Det er noen som er litt mer klønete enn andre. Hvis du ser deg rundt på skolen, vil du se at du ikke er alene om det. Man er som man er. Når man er litt klønete, kan det utløse hjelp og støtte fra andre. Noen synes også det er sjarmerende. Vær som du er, du er deg og du skal være stolt av den du er og alt du står i!
Du kan også snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom. Benytt samme metode med utskrift/skjermbilde. Da får du en fagperson som vet hva du står i. Hos helsesøster kan du si akkurat hva du føler. Det er godt å snakke om hva man føler. Det hjelper, fordi du får satt ord på følelsene, og du kan få innspill og gode spørsmål som hjelper deg å sortere dem. Når man har navn på følelsene, og får sortert de, er de lettere å takle. 
Snakk med rådgiveren. Sett opp delmål med faglærerne. Lag en plan på skolearbeidet. Få økonomisk hjelp fra NAV og snakk med helsesøster. Når du får hjelp, veiledning og støtte vil du klare dette!
Du er viktigst i verden for deg selv og du skal ivareta deg selv! Begynn med en gang!

Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Du har rett til rådgiving på skolen

Husk avtale hos rådgiveren (ung.no)

Som elev har du rett til hjelp for å finne deg til rette på skolen, og til å ta gode beslutninger og fremtidige yrkes- og utdanningsvalg.

Les mer

Når foreldrene har dårlig råd

Tom lommebok (colourbox.com)

Mistenker du eller vet du at foreldrene dine sliter økonomisk? Da er du ikke alene. Her har vi samlet noen spørsmål og svar om tips til hva du kan gjøre hvis foreldrene dine har dårlig råd.

Av Hanna, ungdomsjournalist for ung.no

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser