Hopp til hovedinnholdet

Jeg har hatt mange psykiske plager siden jeg var barn. Blant annet former for angst, depresjon, og hallusinasjoner.

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vet ikke hvordan jeg skal forklare situasjonen min helt men jeg gjør mitt beste. Jeg har hatt mange psykiske plager siden jeg har vært barn som blant annet former for angst, depresjon, og hallusinasjoner for å nevne noe. Har gått i behandling for dette siden jeg var 14 år og sluttet i behandling for et års tid siden. Jeg ble kastet ut fra hjemmet mitt som 18 åring (3 . Klasse videregående skole) pga plagene mine. Nå har jeg bodd alene i 1 1/2 år og jobber i praksis. Nå har det blitt sånn at jeg må jobbe minst 50% for å kunne være i tiltaket, men det er umulig for meg. Det vanskeligste er søvnen. Jeg får ikke sove pga mye tanker, angst, hodepine, og tinnitus som jeg har hatt siden jeg var 10 år. Problemet er at hvis det ikke er feks. angsten, så er det ALLTID noe annet. Jeg har prøvd mange medisiner uten forbedring. Det er en håpløs situasjon. Hva kan jeg gjøre når jeg ikke fysisk og psykisk klarer å jobbe mer enn 50%? Jeg vil bare være som alle andre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 20 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller oss hvordan du har det og hva som er dine utfordringer. Jeg forstår at du har det vanskelig og at det er strevsomt at man aldri føler seg helt frisk.

Hvis jeg forstår deg riktig så har du utfordringer med arbeidskapasitet i forhold til dine psykiske utfordringer.

Du har strevd i mange år og har nå avsluttet behandlingen. Likevell så har du store utfordringer i hverdagen din hvor du blant annet strever med søvn og bekymringer som du har hatt siden du var 10 år. Du har også blitt kastet ut hjemmefra på grunn av dine plager.

Dette høres både vondt og strevsomt ut! Det er bra at du ønsker en endring!

Mitt råd til deg er å ha en dialog med fastlegen din. Jeg syns du fortsatt har mange plager til tross for at du er skrevet ut fra et behandlingssystem. Det å få en henvisning til psykolog og få en grundig utredning kan være nyttig for deg.

Diagnoser kan også oppfylle visse rettigheter, f eks i arbeidslivet i form av tilrettelegging.

Videre har NAV ulike ordninger hvor man kan ha rett på tilskudd eller tilrettelegging i arbeidslivet. Dette kan du finne mer ut av gjennom å ta kontakt med ditt NAV kontor.

God søvn er viktig for å kunne fungere optimalt. Dersom den er dårlig så kan den påvirke mye av helsen både fysisk og psykisk.

Det er ikke så uvanlig at man grubler og har mye tanker når man skal legge seg. Det er oftest fordi man er på farten i løpet av dagen og av den grunn ikke får tak i alle tankene. Når man da får en rolig tid og skal slappe av så kommer ofte alle disse tankene. Det finnes ulike strategier for å holde bekymringen unna.

For mange så hjelper det å utsette tankene til et gitt tidspunkt neste dag. Da kan man si til seg selv at dette får jeg ikke gjort noe med akkurat nå og jeg vil tenke mer over det i morgen kl 1000.

Oftest da så vil man merke at disse tankene ikke er så presserende likevell og når man henter dem frem igjen så er de ikke like gjeldende.

For noen hjelper det også å avlede tanker med å lese, høre på lydbok, telle baklengs for eksempel.

Når det gjelder ditt spørsmål på din arbeidskapasitet utover 50 % så kan NAV hjelpe deg med å kartlegge og tilrettelegge for å finne dette ut. For noen så er 50 % mer enn nok og da kan man i enkelte tilfeller f eks være ufør 50 %.

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg tror du kan ha nytte av å lese.

Ønsker deg alt godt!

 

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst