Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter, men ingen vet det

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, eg er ei jente på 13 år. Eg er ei snill jente som aldri havner i trøbbel og som nesten alle vil var med. Eg har ein kjæreste og mange gode venner. Alle tror eg har det kjempe bra..men faktisk så slite eg. Mamma og pappa krangler heile tida, storesøstera mi holder nesten alt hemmelig og har litt spiseforsyrrelser..någen dager er det akkurat som om eg bare vil vekk, vekk fra alt det vonde..eg greier ikkje snart meir! Det er alltid någen som skal krangle i huset. Kjefte, rope, skrike. Eg blir redd og eg aner ikkje kor eg skal gjer av meg. Har lyst til å snakke med helsesøster om det på skulen..men tørr ikkje. Eg vil liksom ikkje st någen skal finne ut at eg slite..har ikkbe sagt dette til någen..ingen av vennene mine, ikkje kjæresten min...ingen! Storesøstera mi er ikkje akkurat så snill mot pappa. Mamma seier det var någen pappa gjor mot storesøstera mi for lenge siden. Før eg blei født..at han har ødelagt barndommen mellom han og hu. Eg vett ikkje ka eg skal gjer!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.
 
Takk for at du skriver til meg her på ung.no.
 
Du forteller at du tilsynelatende har det bra, du har alt i livet ditt som man «liksom» skal ha for å være vellykket. Du har mange venner og til og med en kjæreste.
 
Men så er det ikke så bra likevel. Hjemme så er det vanskelig for deg fordi foreldrene dine krangler mye. Det er generelt et høy konfliktnivå hjemme hos deg, både mellom foreldrene dine og søsteren din.
 
Det er ikke rart at du mistrives med dette og innimellom bare ønsker deg vekk derfra. Det er en påkjenning å leve slik og jeg tenker at det er veldig viktig at dette blir tatt tak i nå. 
 
Har du forsøkt å snakke ordentlig med foreldrene dine om hvordan du har det? Hvis ikke så synes jeg du skal gi det et skikkelig forsøk. Ikke bare nevne det, men be om en skikkelig prat og forklare alt sammen. Fortell rett ut hvordan du føler deg og hva du tenker. Så kanskje dere kan finne en løsning sammen?
 
Videre så tenker jeg at det jo ikke alltid er så lett å snakke med dem hjemme. Så hvis du ikke kan eller får til å gjøre det, kan du snakke med en annen voksen i familien din, som besteforeldre, tanter/onkler osv. Du kan også snakke med foreldrene til en venninne/kjæreste, eller med helsesøster på skolen din eller noen på helsestasjon for ungdom. Noen skoler har også sosiallærer eller miljøterapeut man kan snakke med om vanskelige ting.
 
Det viktigste er egentlig ikke hvem du snakker med, men det at du forteller til en voksen hvordan du har det, slik at du får den hjelpen du trenger. Du kommer til å få det bedre og du vil ikke ha det på denne måten for alltid. Ofte hjelper det å fortelle fritt til en annen. 
 
Helsesøster, helsestasjon for ungdom eller skolen din kan hjelpe deg med å snakke. Du kan stikke innom når det passer og sette opp en time, og da kan dere sammen finne ut om du trenger flere samtaler, og hva dere kan gjøre for at du skal få det bedre.
 
Jeg håper du får god hjelp og at det ordner seg for deg. Lykke til og riktig god jul!
 

Vennlig hilsen Helsesøster Frøydis i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når foreldrene krangler

Foreldre som krangler (colourbox.com)

Det er ikke uvanlig å oppleve at foreldre krangler. Her får du noen tips til hva du kan gjøre.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser