Hopp til hovedinnholdet

Jeg hører fra folk at jeg er veldig ufølsom.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har hørt fra folk at jeg er veldig ufølsom og nå har jeg begynt å skjønne det selv. Jeg sliter med sympati for andre. Gråter aldri når jeg blir trist. Blir ikke engasjert for så veldig mange ting. Kan ikke huske sist gang jeg gråt for noe som har med føleser å gjøre. Ikke egentlig hvis jeg får vondt heller. Sist gang jeg gråt var for over et år siden da jeg fikk 2 brudd i foten. Jeg holder som oftest alt vondt inni meg og åpner sjelden opp for familie selv om jeg er glad i dem og stolen på dem. Har hørt om lignede personlighetsforstyrrelser. Moren min har bipolar. Kan det på noen som helst måte ha påvirket mine følelser? Jeg har jo de samme genene, men siden jeg var 6 år har jeg blitt oppfostret av noen andre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Du sier du får høre fra andre at du er en ufølsom person, men er det slik du oppfatter deg selv. Jeg er ganske sikker på at du også kan viser følelser, men av en eller annen grunn tillater du ikke deg selv å vise følelser. Det kan være mange grunner til at det er slik.

Når du skriver hit, så tenker jeg at du er motivert til å endre på dette og lære deg å viser mer følelser. Selv om din mor har en diagnose, så betyr det ikke at du atutomatisk også har det.
Du forteller at du siden 6 års alderen har vokst opp hos andre. Det betyr at du påvirkes i ditt daglige miljø av andre personer. Allikevel kan du ha minner og erfaringer med deg fra tiden du bodde med mor, som ubevisst påvirker deg.

Det kan også være helt andre grunner til at du er en person som stenger følelsene dine inne i deg, og ikke våger å vise det til andre. Det er ikke alle som gråter når de bli lei seg eller emosjonelle. Hvor engasjert eller følelsesmessig påvirket man blir, varierer også fra person til person, og fra situasjon til situasjon. Noen er mer følsomme, og det skal lite eller ingenting til før det bærer i gråten. Andre holder det inne i seg, og viser ikke den siden av seg selv.
Din forventning til egne følelser, er med på å påvirke måten du reagerer på.  En forventning om å være sterk og tøff kan føre til at man mister kontakt med følelsene sine. Andre ganger kan det være at man stenger ut følelser fordi det blir så vanskelig å forholde seg til det som er trist og vondt. Har man f.eks opplevd vonde ting i barndommen med fraværende foreldre, tap av personer en er glad i, ulykker eller omsorgsvikt kan det føre til at man mister kontakt med følelsene. Det er ofte en beskyttelsesmekanisme fra kroppen. 

Det jeg vil råde deg til, er at du tar en prat med en voksen du har tillit til om følelser. Forklar hvordan du opplever dette, og hva du tenker om det. Du kan få hjelp til å jobbe med følelsene dine, og øve opp sensitivteten din og sette ord på følelsene. 
Du kan snakke med helsesøster på skolen din om dette, og få god hjelp. Helsesøster har taushetsplikt, kunnskap og erfaring du kan ha nytte av. Der kan du snakke om alt.
Eller du kan dra til Helsestasjon for ungdom. Du kan også ringe til Kors på halsen, hvor du er anonym og får snakke med en voksen som lytter og gir deg råd.

Jeg vil også at du ser denne lille filmen om følelser, det er mange som syns den setter ting i perspektiv.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

- Jeg synes det er vanskelig å takle vonde følelser

Trist gutt (colourbox.com)

Jeg synes ikke det er så lett hele tiden. Noen ganger føler jeg at jeg er deprimert, men jeg tror kanskje jeg er lei meg. Hvordan skal jeg klare å komme meg ut av en vond følelse?

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser