Hopp til hovedinnholdet

Jeg vil stadig bli "syk" med vilje for å unngå hverdagen..

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente på 16 år og bur på hybel. Grunnen til at jeg flyttet på hybel var fordi jeg satser fotball, men nå vet jeg ikke helt hva jeg vil lengre. Jeg sliter med mat (jeg spiser og gulper det opp igjen når jeg kjenner maten i halsen) og jeg vet ikke om fotball er så viktig for meg lengre. (Eller jeg synst ikke fotball er så gøy lengre). Det som er problemet er at jeg er redd for å skuffe foreldrene mine, om å si at jeg vil flytte hjem igjen, også er jeg redd for å si det med maten, og jeg er redd for å flytte hjem igjen og angre noe så jævlig. Jeg føler at det er noe galt med meg, og jeg vil stadig bli "syk" med vilje for å unngå hverdagen.. hva gjør jeg? Jeg har det egentlig supert på skolen, folk liker meg og jeg trives stort sett. Men det er bare alle disse tankene som sliter meg ut. Jeg klarer heller ikke å fortelle folk om følelsene mine. Hva feiler meg?. Hvorfor kan jeg ikke snakke med folk om dette, og hvorfor klarer jeg ikke å ha det gøy med andre folk?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Jeg forstår at du har det vanskelig. Du er bare 16 år, og bor på hybel og må klare alt selv. Du trives på skolen, og går på fotball, som du egentlig ville satse på, men nå blir alt vanskelig. 

Jeg tenker at det at du sliter med maten, "ønsker" å bli syk, at du ikke klarer å ha det gøy med folk og at du ikke synes fotball er gøy lenger, handler om stress og hjemlengsel. Dette er helt normale reaksjoner på at man ikke har det bra. Det er altså ikke noe galt med deg!

Jeg synes ikke du skal være redd for å fortelle foreldrene dine at du ønsker å flytte hjem igjen. Du er "bare" 16 år. Du har hele livet foran deg, og det er ikke krise om du avbryter dette selv om du i utgangspunktet trodde det skulle bli bra. Om du angrer etterpå gjør det ingenting. Da kan du bare prøve igjen senere :-)

Nå er det straks juleferie og du skal sikkert hjem. Hva med å snakke med helsesøster på skolen din om hvordan du har det og hva du tenker før ferien begynner? Da kan du få råd om hva du skal gjøre, og hvordan du eventuelt kan snakke med foreldrene dine om dette. 

Kanskje det å snakke med helsesøster kan være nok til at det blir bra å fortsette på skolen der du går? Uansett hva som kommer ut av det, hjelper det å snakke med noen. Da kan du få satt ting i perspektiv, og du kan få forståelse for reaksjonene dine.

Helsesøster er vant til å snakke med unge som har det på samme måte som deg, og hun kan helt sikkert hjelpe deg :-)

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser