Hopp til hovedinnholdet

Sliter med selvskading og har selvmordstanker. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente i en alder av 14. Jeg sliter ekstremt med selvskading og selvmordstanker. Jeg vil ikke snakke med foreldrene mine om dette, fordi jeg er redd for st de blir sure. Det er kunn en av vennine mine som bet dette, overraskende siden jeg har vært fast selvskader i 3 år nå. Selvmordstankene er her litt nå og da, jeg har prøvd selvmord 3 ganger. De er her hele tiden nå, 24/7. Jeg lurer bare på om legen må si det til foreldrene dine om du er der og snakker med han? Vet dere om noen plasser jeg kan få hjelp? Er det noen jeg kan ringe eller sende Mail? Jeg trenger hjelp, og det fort!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når det er slik at du er dypt fortvilet og opplever at livet ditt er vondt, vanskelig og umulig å forandre, så er det forståelig at du får tanker om at du bare vil gi opp alt og dø. Hvis livet ditt er alt for tungt og vanskelig og du selv ikke klarer å se hvordan situasjonen kan endres til det bedre, så er selvmord en utvei å tenke på fordi døden er et alternativ til å komme ut av den situasjonen du er i.

I en slik situasjon er det viktig å huske på at selvmordstanker, tanker om at du bare vil dø og at du ikke har noe mer å gjøre her, er på en måte tanker og ønsker om å slippe og måtte streve og slite med triste, tunge og vanskelige ting i livet ditt. Når du får nok hjelp og støtte slik at du får det bedre og situasjonen endres til det bedre, så kommer du til å få lyst til å leve videre og tankene om å dø forsvinner. For uansett hvor fastlåst og håpløst alt ser ut, så er det helt sikkert mulig å få til en forandring til det bedre. Helt sikkert. Selv om det ikke føles sånn for deg akkurat nå.

Det som hjelper mot selvmordstanker er å snakke om det til en person som kan hjelpe deg. Mitt forslag er at du først og fremst snakker om det du sliter med til foreldrene dine. Men siden du skriver her at du ikke vil snakke med de så vil jeg anbefale at du snakker med noen andre voksne i familien, en lærer, helsesøster, sosiallærer, rådgiver, en annen voksen du kjenner eller fastlegen din. Si klart og tydelig ifra om at du er dypt fortvilet og trenger hjelp til å få det bedre.

Når du er under 16 år helsepersonell informere de som har foreldreansvaret om ting foreldrene må vite for å kunne sørge for at barnet har det trygt og godt. Om den/de du snakker med (psykolog, helsesøster, fastlege) forteller dette videre til dine foreldre kommer litt an på hvor alvorlig de vurdere dine selvmordstanker. Dersom det blir vurdert at du er i fare for deg selv så må de informere dine foreldre. 

Jeg håper at du kan snakke med dine foreldre om det du sliter med. Jeg er sikker på at de ikke blir sint på deg men at de vil hjelpe deg og støtte deg slik at du på sikt får det bedre med deg selv. Du kan også snakke med helsesøster på skolen der du går eller med andre voksne som du stoler på som f.eks. en onkel eller kjæreste. Du kan også snakke med en lærer som du stoler på. Det viktigste er ikke hvem du snakker med men at du snakker med noen slik at du kan få det bedre med deg selv på sikt. 

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf.nr. 800 33 321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14-20.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15–08 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene. Og du kan ta kontakt med barneombudet: Ring 22993950. Åpent kl. 09–15. På nett: barneombudet.no

 Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser