Hopp til hovedinnholdet

Klarar ikke å kontrollere tankane og følelsene mine!

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, eg har skrivd her monge ganger før og eg føler at det hjelper litt og skrive anonymt. eg he lidd lenge med angst og deprasjon men klarte å takle det til slutt med å gå til fastlege og helsesøster. Men no he eg begynt å tenke og klare ikkje å kontrolere tankane og følalsane, det føles ut som eg blir gal. Eg klare ikkje å sei det til mamma eller pappa og det begynder og stresse meg og slite meg ut. Eg har sagt det til noken av vennane mine og dei sei at eg må fortelle det so fort eg kan men klare det ikkje. Det he blitt verre no enn før. Eg he ein kjæreste som eg vil slå opp med men klarer ikkje. Eg vil slå opp fordi eg ikkje orka det akkuratt no med alt stresset, Men han sei so mykje ting som gjer at eg ikkje klare å slå opp, det er så vanskelig. Eg trenger å si det til mamma og pappa sann eg kan få hjelp som før men klare det ikkje. Eg blir berre verre og verre og det er so vidt eg takla det. Eg he beynt å føle vanske for å puste av og til som om noken kvela meg. Noken tips??

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Kjære deg!

Så bra at du føler at det hjelper å skrive til oss i ung.no.

Det er fint å høre at du har fått god hjelp av din lege og helsesøster før. Hvorfor kan du ikke ta kontakt med de igjen? Kanskje du kan be om en samtale med helsesøster igjen, så kan hun hjelpe deg videre. Det er jo derfor helsesøster er på skolene, for å snakke med ungdom om ulike ting som kan være vanskelig. Helsesøster kan også hjelpe deg til å snakke med dine foreldre hvis du synes det er vanskelig. 

Hvis du synes det er vanskelig å gå de til helsesøster alene, kan du kanskje få noen av dine venner til å følge deg. De kan også hjelpe deg til å si hva som er vanskelig for deg?

Når det gjelder dine kjæreste, kan jeg forstå at det er vanskelig å slå opp, og en er gjerne så redd for å såre noen. Kanskje du bare kan si at du trenger en pause, da slipper du å si at det er slutt.

Det er viktig at du får snakket med noen voksne, slik at du kan få hjelp til å føle deg bedre. Det som er fint er at dette kan du få hjelp til å kontrollere og takle, slik at du kan ha en bedre hverdag.

Kanskje du kan vise dette til din mor og far, hvis du synes det er vanskelig å snakke direkte med dem. Eller du kan skrive det ned på et ark, og legge det på bordet til dem.

Ønsker deg masse lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Mye å gjøre? Stressa? Stort press?

Stress (colourbox.com)

Jeg går på håndball, kor, klatring, snowboard og ski. Jeg vil gjøre det bra på skolen, for jeg må ha gode karakterer for det jeg skal inn på etterpå...

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser