Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke leve lengre.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg klarer ikke leve lengre. Dette har jeg sagt siden 7.klasse, men nå er det virkelig nok. Jeg hater skolen, det er et helvete. Jeg 'skulker' (med legeerklæring) minst 4 ganger i uka fordi det er for tøft. Jeg har ingen venner, jeg er smart nok, men klarer ikke løfte opp blyanten, fordi det et for slitsomt. Jeg får angst av læreren, fordi han er skummel, streng og urettferdig. Jeg griner bare han ser på meg. Ja, jeg har snakket med noen, men det hjalp ikke. Ja, jeg har snakket med skolen, VELDIG ofte, men lite har blitt gjort. De forstår ikke at depresjon er så alvorlig. De tror bare at jeg er lat og trist. Men jeg er hysterisk trist, jeg kaster opp på natta, og jeg har tanker om selvmord og selvskading 100% av tida, selvom jeg 'ikke har lyst'. Jeg vil leve fordi jeg har en framtid, men vet ikke om jeg overlever skolen. Ingen hjelper, ikke engang legene. Dette er absolutt grensa mi, jeg dør. 4 år ødelagt, ungdommen ødelagt. Jeg har prøvd alt som folk anbefaler. HJELP!!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 15,

Takk for at du skriver inn til oss nå som du har det så veldig vondt. Jeg synes det er leit å lese at du har det så vanskelig, og håper at jeg kan komme med noen råd som kan hjelpe deg.

Du skriver at du strever med depresjon, og er hysterisk trist, sliten, du kaster opp, og du har konstante selvmordstanker og tanker om selvskading. Slik jeg forstår deg, så opplever du skolen som svært vanskelig. Du opplever ikke at de forstår deg på på skolen, og du beskriver at du får angst av læreren din som du synes er skummel, streng og urettferdig.

Du forteller at du har prøvd alt alle rundt deg anbefaler, og nå orker du ikke mer, selv om du også vil leve og tenker at du har en framtid. 

Om din psykiske helse

Jeg vil anbefale deg å fortsette å snakke om hvordan du strever. Du skriver ikke noe om du har gått til behandling for depresjonen din? Dersom du ikke har gjort det, eller ikke går til behandling nå, så vil jeg anbefale deg å ta kontakt med fastlegen din. Snakk med fastlegen om depresjonen din, slik at der kan diskutere hvorvidt du skal henvises psykologbehandling ved Barne- og ungdompsykiatrisk poliklinikk (BUP). Det finnes god behandling for depresjon og også angst, og du kan få det bedre. Dersom du synes det er vanskelig å snakke med fastlegen din, så kan du vise det du har skrevet inn til oss. Noen ganger kan det være lettere å skrive ned, og jeg synes du har beskrevet godt hvordan du strever. Du kan også ringe til hjelpetelefonen Kors på halsen på telefonnummer 800 333 21, og få god støtte fra dyktige rådgivere.

Om skolegang

Alle elever har krav på at opplæringen skal være tilpasset dine evner og forutsetninger. Du har også krav på å være med å bestemme hvordan opplæringen skal gjennomføres. Videre skal både det fysiske og det psykososiale miljøet rundt deg være bra nok til å fremme din læring. Slik jeg leser det du skriver, så strever du så mye med skolegangen at du ofte ikke kommer deg på skolen. Det er svært viktig at du følges opp i din motivasjon til å fullføre skolegangen din, og få støtte i å komme gjennom skolen. 

Kan du snakke med foreldrene eller omsorgspersonene dine og be dem om støtte i dette? Kan foreldrene dine ta kontakt med skolen og be dem tilrettelegge skolegangen din bedre? 

Du kan også kontakt med helsesøster på skolen og fortelle hvordan du strever med din psykiske helse og på skolen. Kanskje du kan be henne om å hjelpe deg med å få lærerne til å forstå deg bedre? Du kan også snakke med rektor, og du kan også sende en skriftlig klage til han eller henne. Du kan få noen råd til hvordan du klager ved å trykke på denne lenken. Flere skoler har egne team som jobber med ungdom som strever med å komme seg på skolen. Er du i behandling, kan du be om en ansvarsgruppe der alle de voksne rundt deg kan samles og tilrettlegge skolegangen for deg. Dersom du ikke blir møtt på skolen, og det ikke tilrettelegges for deg på skolen etter at du har klagd, så kan du sende en klage til fylkesmannen. Du kan få hjelp av foreldrene dine til dette. Du kan også ta kontakt med barneverntjenesten. Barneverntjenesten hjelper barn  og ungdom som strever. Det er slik at man skal gå på skolen i Norge, og dette må du få hjelp for. Barneverntjenesten kan være med på å gi deg denne hjelpen, dersom hverken du, foreldre eller skolen din klarer dette. 

Jeg håper at du har fått noen gode råd til hvordan du kan komme deg videre. Avslutningsvis legger jeg ved noen artikler om depresjon, selvmordstanker, selvskading og psykologisk selvhjelp som jeg tror du kan ha nytte av å lese. 

Ta godt vare på deg selv, og lykke til videre.

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Selvskading

Gutt lei seg

Det finnes mange myter om selvskading og om folk som selvskader. Grunnen til mytene er at så mange som egentlig ikke har peiling, tror at de har peiling.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser