Hopp til hovedinnholdet

Faren til kjæresten har alvorlig sykdom. Spørsmål om dette.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei ung! Jeg har en kjæreste på 15 som snart er 16. Jeg er veldig glad i han men fikk vite for noen dager siden at faren hans har huntington. Det vil si at kjæresten min også kan bli syk. Tanken på at jeg skal bli så glad i noen, for å så miste dem igjen er kjempevanskelig! Greia er at jeg fikk høre dette av noen andre i familien hans, han ikke vil snakke om det selv. (Vil ikke teste seg når han er 16 heller) Kan man leve med noen som har huntington? Hvordan kan jeg leve med det? Jeg vet allerede mye om d, men er det noe spessielt jeg burde vite om det? Kan jeg slappe av? Er det farlig? Hva skjer med livet mitt om vi er sammen og han får det? Ender jeg opp alene da? Kan Han få barn(hvis d kommer så langt)? Er det noe jeg kan tenke for å roe meg ned? Jeg er allerede veldig glad i han, og ingen gjør meg like lykkelig som han kan. ønsker å leve med han så lenge vi kan. Jeg håper virkelig på hjelp, for jeg klarer ikke konsentrere meg på skolen nå. Håper på svar fort!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Kjære deg. 

Jeg skjønner at dette er en vanskelig situasjon for deg.  Det er alltid vanskelig for de rundt når noen får en alvorlig sykdom. 

Huntingstons er en alvorlig sykdom, og det nok blir vanskeligere av slik utviklingen av sykdommen er. Ofte kan snikende symptomer føre til at man får diagnosen. Det finnes ingen helbredende medisin. Og sykdommen blir gradvis verre, med dessverre dårlig prognose. 

Det er et eget valg om man ønsker å teste seg. Et barn med en forelder med denne sykdommen, har selv 50 % risiko for å få det selv. Men det er jo ikke sikkert at din kjæreste har dette!

De fleste velger faktisk å IKKE teste seg. Når det ikke finnes medisiner ( i dag!), så kan jeg også skjønne dette. Det kan være en stor belastning å leve med en slik diagnose «hengende over seg». Kanskje er det da bedre å leve i usikkerhet?

Jeg vet ikke om jeg kan svare godt på dine spørsmål - og kanskje finnes det ingen fasit heller. En kan leve godt med noen med denne sykdommen. Inntil sykdommen inntrer (ofte i 30- eller 40-åra), så kan en nok leve normalt. Så vil utviklingen av sykdommen bestemme hvordan det går.

Og klart at hvordan man TAKLER sykdommen, har mye å si. Mange av oss må leve med alvorlig sykdom hos seg selv eller de rundt. Det er jo mange som opplever at kone/mann/barn osv, får kreft, hjerteinfarkt eller alvorlig sykdom. Da må en bare prøve å takle dette, ha et så normalt liv som mulig, og gjøre det beste ut av det. Oftest vet man ikke om dette. De fleste sykdommer kan man ikke teste for på forhånd, som Huntingtons. 

Det er nok dessverre slik at de med Huntingtons ikke lever like lenge som andre. Du kan lese mer i lenken her. De med Huntingtons kan få barn slik som andre. 

Nå har dette akkurat skjedd, slik jeg skjønner deg. Og da er det sikkert vanskelig å falle til ro. Jeg vil råde deg til å snakke med noen om dette - gjerne foreldrene dine, venner osv. Men også gjerne helsesøster, de på Helsestasjon for ungdom eller med fastlegen. Alle disse har erfaring med sykdom og med å gi råd til pårørende. Jeg tror du vil ha godt av å snakke med noen i denne vanskelige situasjonen du er i nå. 

Så blir det nok lettere å takle dette etterhvert. 

Jeg ønsker deg alt godt! 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting!

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser