Hopp til hovedinnholdet

Jeg har mye angst, depressive tanker, skadet meg selv, blitt mer aggressiv, følt at jeg ikke er våken men drømmer hele tiden, og hatt negative tanker om meg selv.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har lenge hatt mye angst, depressive tanker, skadet meg selv, blitt mer aggressiv, følt at jeg ikke er våken men drømmer hele tiden, og hatt tanker (negative tanker om meg selv) som kommer uten at jeg vil, som blir så sterke at jeg nesten kan høre dem. Alt dette er pga jeg ikke har det bra med meg selv og hjemme av ulike årsaker som jeg ikke ønsker å gå særlig inn på. Nå er det ekstra ille. Tankene mine er kjempesterke, så jeg "svarer" liksom på dem ufrivillig, selvom jeg egentlig vet at jeg ikke trenger å svare på noe. Det er mange vonde tanker som jeg nesten "hører", og jeg får ikke sove. Er veldig sint også, har lyst til å sparke på noe.. Føler ingen tar meg seriøst, ingen skjønner hvor plagsomt dette faktisk er, faren min sier det er vanlig for alle ungdommer å ha det sånn. Men jeg har fått skikkelig panikk nå, for ingenting føles ekte, og jeg skjønner hvem jeg er sånn identitets messig, men begynner å bli forvirret over min eksistens. Hva skjer med meg? Gutt 17 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 17 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du strever og at det er frustrerende og bli usikker på seg selv.

Det høres ut som du har mye inni deg som plager deg. Det er sterke negative tanker som gjør deg sint. Sinne er en følelse vi alle har og det er ikke så uvanlig at man er redd for denne følelsen fordi den er så kraftfull.

Sinne har en funksjon for oss og det er til å hjelpe med å si fra når vi føler oss oversett, ikke forstått eller hørt, for å beskytte oss og å sette grenser for oss selv.

Slik jeg forstår deg så føler ikke du deg forstått og da blir du frustrert og sint. Dette fører til at du får enda mer negative tanker og du blir sint på deg selv.

Vi har mange tanker som kommer i løpet av en dag og tankene kan gi oss informasjon om hvordan vi egentlig har det. Er tankene sinte så er vi kanskje sinte. Er tankene redde så er vi kanskje engstelige.

Selv om det er slik så trenger ikke tankene fortelle sannheten. Dersom tankene sier fæle ting til deg så trenger ikke det være en sannhet.

Det finnes ulike verktøy man kan bruke for å øve seg på å la tanker passere uten at vi stopper opp ved dem. Dette kalles mindfulness. Prinsippet her er å observere tankene som kommer men ikke stoppe opp ved dem men la dem seile videre.

Mitt beste råd til deg er å snakke med noen om hvordan du har det. Det kan virke som du har det vondt hjemme og med deg selv. Dette er det viktig at du får snakket med noen om.

Mange er redde for å åpne opp å fortelle andre hvordan man har det men når man går med alt selv så blir det en slags vond verkebyll som bare vil vokse. Derfor råder jeg deg til å snakke med noen. Det finnes hjelp å få!

Du kan snakke med fastlegen din og få henvisning til psykolog.

Jeg legger ved noen artikler til deg som jeg tror kan være nyttige for deg.

Ønsker deg alt godt!

God klem til deg.

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Stressa? Appen SMART kan hjelpe deg

Stressa jente med skolearbeid

Du kan oppleve stort stress hvis du utsettes for en krise eller katastrofe, eller du kan kjenne økt stress om du har mye arbeidspress og oppgaver du skulle ha gjort. På SMART-appen finner du tips, råd og øvelser for å takle stress.

Les mer

Hvordan tenke bedre om deg selv

Jente som tenker (Colourbox)

Du kan få bedre selvtillit. Ved å stille deg selv noen spørsmål blir du mer klar over hvorfor du tenker som du gjør. Da kan du i neste omgang prøve å bestemme deg for å tenke litt annerledes.

Les mer

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Angst
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om angst