Hopp til hovedinnholdet

Sovner svært lett. 

Gutt 19 år
 

Spørsmål

Hei på dere! Jeg sovner veldig lett. Alt fra mens jeg ser film, er på skolen, på bussen, eller i selskap. Og som du kan tenke, er dette blitt en utfordring i hverdagen. Dersom jeg skal dømme selv, sover jeg tilstrekkelig om natten (ca 7-10 timer), jeg er i grei form og jeg har et greit kosthold. Jeg har ingen kjente sykdommer, så helsetilstanden skulle være grei. Spørsmålet er derfor, hvorfor sovner jeg?? har dere noen tips? er dette alvorlig? eller går det over?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du sovner svært lett, forteller du. Du sover egentlig lenge nok til at du skulle greie å holde deg våken, tenker jeg. 

Det kan spille inn at man ikke er nok aktiv (trener, er ute og i aktivitet osv), så om du har noe å hente her, kan du jo prøve ut dèt. Dårlig kosthold (mye og fet mat) kan også gjøre trett. Så er det noen som «bare» har lett for å være trette, uten at det er en sykdom bak. Da må en ofte lære seg metoder for å holde seg våken når man må (noen strikker på møter, noen noterer i timene, noen har på radio osv).

Noen mennesker er også slik at de lettere «kobler ut» hvis ting blir uinteressante. Det kan jo også være et tegn på at du trenger mer hvile nå (i puberteten, eller hvis det skjer stressende ting rundt deg?). 

Men hvis dette er veldig påfallende - og plagsomt - for deg, kan det være lurt med at du får en sjekk av fastlegen. Da kan du bli undersøkt og ta prøver og se om det KAN være en jernmangel, lavt stoffskifte eller andre sykdommer som kan være årsaken. 

Alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Ungdom og søvn

Trøtt jente /colourbox.com)

Ungdom trenger mellom 8 og 9 timer søvn hver natt for at de skal være opplagt på skolen eller på jobben. Ungdom sover i snitt 6,5 timer om natta. Det betyr at mange ungdommer har et søvnunderskudd på 2 timer hver eneste natt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse