Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om meldeplikt i helsesektoren

Jente 19 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg mener å ha lest at når man er under 18 år å sier fra til lege og/eller psykolog osv om tanker ang selvmord så blir det tatt videre til foreldre og at taushetsplikten ikke gjelder på dette. Det jeg lurer på er om hvis jeg går til legen min å forteller om mine selvmordstanker, vil foreldrene mine da få vite det? Jeg er 19 år, snart 20, og ønsker ikke at de skal vite om dette da psykiske følelser osv ikke er noe morsomt eller enkelt å snakke om. Jeg har holdt tilbake alt dette i 4-5-6 år nå på grunn av at jeg ikke vil at de skal vite noe, men nå er jeg på et punkt hvor jeg ikke klarer å gå rundt å ha det sånn som jeg har det lengre. Jeg føler ikke fungerer i samfunnet lengre, og det gjør alt så mye værre.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss på ung.no

Du kan trygt snakke med helsepersonell som lege, psykolog eller helsesøster uten at de forteller det videre til foreldrene dine. Du er over 18 år, så det er fullt og helt du som avgjør om foreldrene dine skal få opplysninger om deg.

Jeg syns du skal ta følelsene du har hatt i så mange år, på alvor. Oppsøk hjelp og begynn å rydde opp i hva som plager deg i hverdagen. Det er en god investering for fremtiden din.

Se på artiklene jeg har lagt ved

Lykke til

 

 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser