Hopp til hovedinnholdet

Hei, jeg har nå i fire år slite veldig med depresjoner, på grunn av min pappa som drikker.

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, jeg har nå i fire år slite veldig med depresjoner, på grunn av min pappa som drikker. Jeg prøver å skjule det, og kun familie og tre bestevenner vet det. For tre år siden prøvde jeg på selvmord, men klarte det ikke. Nå vurderer jeg det igjen, men likevel vil jeg komme meg gjennom de neste årene, så jeg kan bli voksen og hjelpe pappa. men det er så vanskelig, jeg vet ikke om jeg klarer det. Han ene bestevennen min har det utrolig likt som meg, han har prøvd på selvmord flere ganger og blitt lagt inn på sykehus. Han går på noen piller mot depresjon, noe jeg også vil. For da blir kanskje det litt bedre. Men man trenger resept på det, og da lurer jeg på hvordan man får det? Jeg vurderer å gå til BUP igjen, men kan de avgjøre om jeg kan få starte med sånne medisiner eller ikke? Jeg har veldig problemer med å forklare alt jeg tenker på og vise hvor vondt jeg faktisk har det. Så jeg er redd for at jeg kanskje ikke får det, noe jeg trenger! Men også siste: Hva heter sånne medisiner?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 15!

Takk for at du sender inn spørsmål til oss i ung.no og forteller hvordan du har det. Først og fremst vil jeg råde deg til å ikke gi opp og heller følge tanken du hadde om at du vil komme deg gjennom de neste årene. Husk at det alltid er hjelp å få og vonde følelser varer ikke for evig! 

Det høres tungt ut å ha det slik du har det nå. Jeg forstår deg slik at du strever med tunge tanker og at mye av det skyldes at du er lei deg for at din far drikker. Det er veldig tungt å se at noen man er glad i sliter. Husk at det alltid er de voksne sitt ansvar å ordne opp i sine problemer. Det er viktig at du også får snakket om hvordan du har det og hvordan du opplever situasjonen. 

Så jeg vil råde deg til å ta kontakt med noen du kan snakke med! Enten kan du snakke med helsesøster på skolen din for å få råd av henne. Hun har taushetsplikt og er vant til å snakke med andre på din alder om alt mulig. Dette er gratis. Du kan også ta kontakt med Helsestasjon for ungdom der du bor. (Se mer her). Dette tilbudet er også gratis. 

For å få eventuell henvisning til BUP så må du gå via fastlegen din. Det er  også fastlegen som eventuelt skriver ut medisiner som er på resept, og leger på BUP kan også gjøre dette. Men i veldig mange tilfeller er samtaler en bedre løsning enn eventuelt medisiner! 

Jeg vet ikke akkurat hvilke piller vennen din får, men medisiner som hjelper mot depresjon kaller vi for antidepressiva og det finnes mange ulike typer. 

Husk at det blir bedre! Jeg håper at du følger rådet mitt og tar kontakt med noen som kan hjelpe deg videre. Jeg ønsker deg all lykke til. 

Legger ved flere artikler til deg som kanskje kan være nyttige å lese. 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser