Hopp til hovedinnholdet

Jeg mistenker at jeg har depresjon og jeg irriterer meg over faren min.

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei der. Jeg mistenker at jeg har depresjon.. eller det føles på en måte slik. For eksempel så kan jeg ikke huske sist gang jeg lo eller smilte uten at det var falskt. Vær gang jeg er med vennene mine "føler" jeg meg ikke komfortabel lengre. Vi er jo en vennegjeng på sånn 10 stk med 6 jenter og 4 gutter. Jeg holdt på en måte på med ho ene men så bare stoppa vi sånn helt uten videre. Jeg føler ikke at det gjør meg trist eller no men kanskje det stikker dypere enn jeg selv er klar over... Ikke at det er noe galt med dem asså. Jeg har også vært mye i krangel med familie og spesielt faren min. Jeg vet ikke hva det er men det er bare noe med han som gjør meg sykt irritert... Er dette noe jeg burde oppsøke lege om?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 17 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at du er bekymret og har mistanker om at du kan være deprimert om du ikke klarer å være riktig glad sammen med vennene dine. Og om du i tillegg muligens har en form for kjærlighetssorg, forstår jeg at det er utfordrende. Men det er bra at du har fått tanker om at du bør snakke med noen om hvordan du har det.

Men det er også helt normalt at livet går opp og ned i perioder, og spesielt i ungdomstiden kan følelser svinge og gjøre en forvirret. Tankene påvirkes når en er trist og lei og selvfølelsen påvirkes av hva du sier til deg selv om deg selv. Kjærlighetssorg og opplevelser av å bli avvist, kan være vonde å takle.

Om en ikke har det bra og er deprimert, er det slett ikke uvanlig at en blir mer irritabel enn før. Mange opplever, som deg, at denne irritasjonen går mest ut over de nærmeste. En kan bli oppfattet og misforstått som sur og irritabel, men sannheten kan være at en er trist og lei Da er det lett at konfliktnivået i familien kan bli høyt.

Men det er mulig å gjøre noe med situasjonen og få hjelp. Vi har laget flere artikler om hvordan en kan hjelpe seg selv ut av depresjonen, som jeg anbefaler deg å lese:

"Hjelp deg selv ut av depresjonen"

"Trening beskytter mot depresjon

Men det er ikke alltid så lett å ta tak i vanskene sine uten støtte fra andre. Ofte mangler en motivasjon og tristheten får en til å gjøre mer av det som ikke er bra for en. Som for eksempel at en trekker seg i sosiale sammenhenger fordi en ikke har lyst, eller orker å være sammen med andre, går inn i negative diskusjoner og krangler med de rundt seg, bruker mye tid på unyttige tanker som tærer på selvfølelsen, eller at en lar være å oppsøke hjelp.

Så om slike unyttige tanker skulle dukke opp, så forsøk å overse dem og ikke la dem styre hva du velger å gjøre. Fortsett heller å gjøre gode ting for deg selv, selv om det ikke føles helt riktig. Så fortsett å være sammen med venner, men si gjerne i fra at du er litt sliten og lei for tiden. Da slipper du å late som alt er greit.

Jeg vil anbefale deg å snakke med noen du stoler på om hvordan du har det. Det bør først og fremst være  dine foreldre. Forsøk å forklare til dem hvordan du opplever deg selv for tiden. Om de forstår deg bedre, vil det være letter å være overbærende og støttende. På den måten vil det bli mindre konflikter. Du kan også snakke med en god venn, fastlegen eller noe andre du synes du kan snakke med.

For det hjelper å snakke med noen om hvordan en har det, i stede for å la de tunge tankene få all din oppmerksomhet. Andre mennesker kan gi trøst og komme med forslag til alternative tanker på alt det negative en tenker om seg selv.

Du kan også kontakte helsesøster på skolen. Sammen kan dere finne ut hva som kan være årsaken til at du føler deg slik du beskriver og hva du kan gjøre for å hjelpe deg selv, eller om du bør henvises videre til behandling.

Her er også en god oversikt over andre gode hjelpetjenester.

Håper dette var til hjelp for deg.Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon

Deprimert gutt

Depresjon oppfattes ikke alltid som en sykdom. Verken av deg selv, menneskene rundt deg eller av legen. Symptomene er ikke alltid åpenbare. Mennesker med depresjon gjemmer ofte sin sykdom i stedet for å søke hjelp. Alle føler vi oss nedfor av og til, men depresjon er noe langt mere. Heldigvis kan behandling være til stor hjelp.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Oversikt over gode hjelpetjenester

Jenter bruker mobilen sin (colourbox.com)

Her finner du oversikt over gode hjelpetjenester for deg som har det litt vanskelig for tiden, eller deg som har spørsmål om alt fra problemer hjemme, alkohol, kropp og helse, til verneplikt og førerkort.

Les mer

Hjelp deg selv ut av depresjonen

Gutt tenker (colourbox.com)

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan du tenker. Én måte å mestre depresjon på kan være å utforske og avsløre den negative og urealistiske tenkningen, og så lære seg å korrigere tanker og bytte dem ut med realistiske. Her er tipsene du trenger.

Les mer

Trening beskytter mot depresjon

Jente løper i skogen (colourbox.com)

Trener du i tenårene, minskes risikoen for depresjon senere i livet. Trening hjelper også hvis du er deprimert nå.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser