Hopp til hovedinnholdet

Jeg har følt meg mye sliten og deprimert i tre år, men bare på vinteren.

Jente 16 år
 

Spørsmål

Siden jeg startet på ungdomskolen for snart tre år siden,har jeg følt at jeg blir mye mer sliten og deprimert. Hver eneste dag etter st jeg har kommer hjem fra skolen legger jeg meg i sengen og kommer bare ut for å spise. En av grunnene er at jeg er veldig sliten og utmattet. Jeg er sliten døgnet rundt. På morran syns jeg det er vanskelig å stå opp fordi jeg vet det kommer til p bli nok en dag med å være sliten og lei. En annen grunn til at jeg bare er på rommet og sover eller er på tlf,er fordi jeg er veldig mye lei meg og overtenker veldig mye og får lav selvtillit.Alt plager meg og jeg blir ofte fort irritert. Dette lurer jeg veldig på...hvorfor skjer dette bare på vinteren? På sommeren har jeg full personlighet og er ikke redd for noen ting. jeg er veldig sosial og glad. Men alt snur når vinteren kommer. Jeg blir en helt annen person. Hva kommer dette av? Burde jeg kontakte noen? Og hva burde jeg si?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Det høres slitsomt ut å ha det slik som du beskriver med å legge deg i senga etter skolen, og du lurer på hvorfor dette skjer på vinteren. På sommeren skriver du at du har full personlighet, men at du blir en annen person på vinteren. Det går an å ha vinterdepresjon. Mange blir påvirket av mørketiden og kjenner på tungsinn. Du kan lese om vinterdepresjon og noe du kan gjøre selv for å forebygge her.

Du kan kontakte helsesøster eller lege og fortelle om dine plager. Fortell at det kommer hver vinter og at du derfor lurer på om du har en vinterdepresjon. Sammen kan dere finne ut om det er det du strever med, og hva du kan gjøre med det. Det kan uansett være lurt å ha noen å snakke med i de periodene de tunge tankene kommer. Samtaler med helsesøster kan være en god støtte, og bidra til å bedre selvfølelsen din.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Hvordan takler jeg mørketiden?

Nordlys over Tromsø by

Mange som bor i Nord-Norge sliter i mørketiden. Hvordan påvirkes du av mørketiden, og hvordan kan du takle den mørke årstiden? Det har ungdomsjournalist Amalie svar på.

Skrevet av ungdomsjournalist Amalie.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse