Hopp til hovedinnholdet

Hvert eneste sekund, går jeg alltid rundt med en følelse av at noe er galt

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har slitt med mye forskjellig, og har ikke tenk så mye over dette, men i det siste har jeg sett hvor mye dette plager meg. Hvert eneste sekund, går jeg alltid rundt med en følelse av at noe er galt. Jeg har egentlig blitt vandt til det siden det har holdt på så lenge, men nå har den blitt værre. Jeg klarer ikke å konsentrere meg, sove, eller gjøre andre ting fordi det bare surrer rundt i hodet mitt, en følelse av at noe er galt. Som kan skyldes ting som feks. Jeg gikk glipp av trening i dag Jeg sa noe teit i en diskusjon Jeg ikke har gjort noe, som feks. ikke drukket nok vann, spist for mye usunt, la meg litt sent i går. Det er vannskelig å vite hva det er, og oftest gjør jeg ikke det, men i noen situasjoner tenker jeg det er dette det skyldes. Men jeg vet ikke. Dette er så sinnsykt irriterende fordi hjernen min fylles opp med sånne tanker,så ender det opp med at det blir for mye og alle tankene mine forsvinner, så plutselig bare sitter jeg der, uten tanker. Hva gjør jeg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, jente 15 år! 

Dette høres veldig frustrerende ut for deg. Det å ha en følelse i kroppen av at noe er galt må være veldig slitsomt! 

De tankene du beskriver her vil jeg beskrive som bekymringstanker. De fleste tankene handler om noe du ikke har gjort eller fått til. Det er ganske negative tanker. Negative tanker kommer veldig lett, uten at vi trenger å lete etter dem. Dessuten tar de ganske stor plass i hodet slik at det er vanskelig å tenke på noe annet. 

For å klare og bli kvitt negative tanker må man øve seg på å hente fram gode tanker som gjør en mer trygg og glad. Dette kan være ganske vanskelig, men ikke umulig! Oppgaven er å finne alternative tanker som gjør at du føler deg bedre. Hvis jeg skal prøve meg på å finne alternative tanker på noen av de tankene du har ramset opp her, kan det bli slik:

  • Jeg gikk glipp av trening idag.....men jeg kan jo gå imorgen!
  • Jeg har spist for mye usunt.....det er jo lov å kose seg i blant, og så får jeg prøve og ha mer fokus på sunn mat
  • Jeg sa noe teit i en diskusjon.....var det egentlig noen som merket det? Det er jo ofte noen som sier noe teit....

Og sånn kan du etterhvert bli god til å snu de negative tankene til noe bedre. 

Det er ikke alltid så lett å få til dette alene. Det kan være lurt å snakke med noen om det. For eksempel kan du snakke med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor. Helsesøster er vant til å snakke med ungdom som trenger hjelp til å tenke annerledes. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser