Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om jeg har en form for sosial angst? 

Jente 14 år
 

Spørsmål

jeg er en jente på 14 år. jeg har egentlig aldri likt å gå i offentligheten. men det har kommet spesielt nå. jeg føler at hver gang jeg går i offentlighet, så stirrer de fleste på meg... jeg føler liksom at de synes jeg er teit eller at jeg er skikkelig dum. også er jeg konstant redd for på møte på noen jeg kjenner eller vet hvem er... og hvis jeg gjør det får jeg helt panikk, jeg snur meg rund og går motsatt retning.. det går helt fint om jeg et med noen andre, men om jeg går alene går det ikke bra i det hele tatt. ja, jeg har kanskje en litt annen type stil, men den er ikke helt bananas, så jeg skjønner ikke helt hvorfor folk skal stirre så... så jeg lurer på om jeg har en form for sosial angst? håper du kan svare på dette :) hilsen en 14 år gammel jente

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 14 år!

Takk for spørsmålet ditt til oss i ung.no. Du lurer på om du har en form for sosial angst. Dette lurer du på fordi du føler at andre stirrer på deg og synes du er teit og dum. Du er også konstant redd for å møte på folk som du kjenner på gaten. Dersom dette skjer så får du panikk. 

Jeg kan dessverre ikke svare på om du har sosial angst over internett. Dette må man gjøre en skikkelig utredning hos lege, psykolog eller psykiater for å finne ut. Noe av det du forteller om kan være til stede hos en person som har sosial angst.

Om sosial angst

De aller fleste mennesker bryr seg om hva andre synes om dem. Dette er ikke å ha sosial angst. Dersom bekymringen og angsten for hva andre synes om oss blir så overveldende at det går utover den daglige fungeringen kan det hende at man har det man kaller sosial angstlidelse/sosial fobi. Det som også kjennetegner denne lidelsen er at man etterhvert begynner å unngå ulike situasjoner som de aller fleste andre ville synes var helt vanlige situasjoner. 

Hvor kan man få hjelp

Dersom du føler deg veldig plaget av dette kan det være lurt å oppsøke noen å snakke med. Du kan enten gå til helsesøster på skolen din, helsestasjon for ungdom der du bor eller fastlegen din. Alle disse kan hjelpe deg videre. Dersom det er slik at du sliter med sosial angst så er det viktig at du vet at det finnes veldig mye god behandling for dette. 

Det går også an å øve seg på å takle disse situasjonene gradvis. Istedenfor å snu når du ser noen som du kjenner kan du øve deg på å bli i situasjonen. Etterhvert vil det da bli lettere. Dersom du synes dette blir veldig vanskelig kan det være lurt å snakke med noen om det. Se rådene mine over om hvor du kan ta kontakt. 

Jeg ønsker deg masse lykke til. Se gjerne på artiklene jeg legger ved til deg. 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Ungdom og psykisk helse

Gutt tenker (colourbox.com)

Alle mennesker opplever problemer. Det er normalt og naturlig å ha det vanskelig med følelser og tanker i perioder. Du kan være trist og nedfor, sint eller redd, men oftest går det over igjen. Varer det, er det lurt å prate med noen.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Sjenert eller sosial angst?

Usikker? (colourbox.com)

Du har sikkert følt deg sjenert noen ganger? De fleste vil kjenne på dette i noen situasjoner i livet, og noen vil merker det mer enn andre. Noen kan oppleve at de er mer sjenert i perioder av livet, for eksempel i ungdomsalderen.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser