Hopp til hovedinnholdet

Spørsmål om taushetsplikt for lege og helsesøster. 

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg skal til fastlegen min neste uke og skal snakke om det at jeg lider av angst og depresjoner. Og lurte på om hvis jeg forteller han om at jeg snuser, om han har rettigheter eller plikt til å fortelle foreldrene mine om det? Også vurderer jeg å fortelle det til helsesøster, siden jeg også snakker med henne om at jeg lider av angst og depresjoner, men jeg lurer på om hun har rettigheter eller plikt om å fortelle det til foreldrene mine, fordi jeg ikke vil at de skal vite om det. Takk:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei


For det første; jeg synes det er veldig fint at du vil fortelle dette til lege og helsesøster! Skal en få hjelp, så må en si i fra, så det er det veldig flott at du gjør. Det er modig og riktig!

I Norge er den helsemessige myndighetsalderen 16 år. Du kan lese mer under. Det ikke et helt klart svar på dette, fordi det avhenger av situasjonen. 

Snusing tenker jeg ikke må fortelles til foreldrenes dine. Også lettere psykiske problem, må ikke fortelles . Men hvis du og lege/helsesøster finner ut at du sliter mye med dette, så kan det hende de kjenner de må si i fra. 

Men det går jo som regel en stund å behandle dette, og man kommer frem til riktig behandling etterhvert. Det betyr at kanskje foreldrene dine kan få vite mer etterhvert. Og da rekker du kanskje å snakke med dem om det også? Du kan uansett spørre lege og helsesøster først, om de tenker å si ifra til foreldrene. Og du kan be dem om å ikke gjøre det før du vil; en skal legge mye vekt på din/pasientens ønsker om taushetsplikt. 

Det kan uansett være lurt å være åpen med foreldrene, etterhvert og for å få god hjelp og støtte. Men dette er selvsagt noe du må bestemme og vite best selv. 

Det er uansett veldig fint og viktig at du åpner deg opp for helsepersonell og sier i fra- det kan du være stolt av! 

Jeg ønsker deg alt godt! 

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Helsepersonell har taushetsplikt

Helsesykepleier og taushetsplikt

Mange lurer på hvor grensen går mellom hva helsepersonell ikke kan si videre og hva de må si til foreldre eller andre. Helsepersonell har en streng taushetsplikt, men også andre plikter. Her får du vite litt mer om det.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp