Hopp til hovedinnholdet

Mamma vil ikke at jeg skal begynne på medisiner 

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg vet ikke helt hva jeg skal gjøre fordi. Behandleren mi (hun er psykiater) og jeg å kommet frem til at det er stor sannsynlighet for hat jeg har en bipolar lidelse. Vi skal ha møte med mamma for snakke om eventuelt medisiner. Jeg tok dette opp med mamma. Men hun mener ikke det. Hun er helt i mot det og jeg føler at hun ikke lytter til meg. Hva skal jeg gjøre? Jeg har prøvd å forklare henne, men jeg blir nervøs når hun ikke lytter og bare nekter siden det er en alvorlig lidelse.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, jente 16 år!

Takk for spørsmålet ditt. Du forteller at du sammen med din behandler som er psykiater har kommet fram til at du sannsynligvis har bipolar lidelse. Når du tok opp temaet om eventuelle medisiner med moren din så ble ikke det en god opplevelse fordi du følte hun ikke lyttet.

Jeg tenker at det kanskje kan høres ut som moren din trenger litt mer tid og informasjon om dette. Kanskje hun ble litt overrasket når du fortalte henne om både bipolar lidelse og om medisiner? Noen ganger når vi mennesker blir overrasket og ikke vet hvordan vi skal forholde oss til et tema så ender vi noen ganger med å bare si at dette vil vi ikke snakke om. Dette kan for den andre parten (i dette tilfellet deg) virke som avvisning og blir ofte sårende. 

Mitt råd til deg er at du forteller til behandleren din hvordan moren din reagerte og at du lar psykiateren hjelpe deg med å snakke med moren din om medisiner. Husk at en psykiater er en lege som også har videreutdanning i psykiatri og nettopp medisiner slik at hun kan helt sikkert svare både deg og moren din på alt dere lurer på om både bipolar lidelse og medisiner. Ofte så blir man veldig mye mindre skeptisk når man får skikkelig informasjon om et tema - kanskje det også blir slik for moren din når hun får snakket med psykiateren. 

Jeg håper at samtalen går bra og at du og moren din får til en god kommunikasjon rundt dette slik at det ikke blir så vanskelig for deg. Jeg er ganske sikker på at hun sikkert vil det beste for deg men kanskje ikke visste helt hvordan hun skulle forholde seg til denne informasjonen. 

Masse lykke til! 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Hva vil det si å være manisk?

Glad og trist maske (colourbox.com)

Det er vanlig at humøret svinger og at det går opp og ned i livet. Energien kan variere, man kan være trist en stund og så bli glad igjen uten at er det samme som å ha en bipolar lidelse. Diagnosen bipolar lidelse (tidligere kalt manisk-depressiv) er ganske uvanlig.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser