Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med tvangstanker om alvorlige, kriminelle, handlinger. 

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er fullstendig alvorlig når jeg skriver dette. Jeg har i det siste begynt a slite med sterke tvangstanker om svært svært alvorlige og kriminelle handlinger. Jeg har lenge slitt med svake tvangstanker, tvangshandlinger, og andte psykiske lidelser som depresjoner, selvmordstanker (tvangstanker) og mani. Disse tankene er såpass ille at jeg begynner å frykte at handlingene skal ta over. Jeg trenger altså en nokså konkret oppskrift på hvor jeg bør gå fra mitt utgangspunkt. Ps. Jeg har vært hos helsesøster på skolen, utem at det hjalp, så jeg ser helst en fremgangsmåte som ikke innebærer henne.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 17

Så fint at du skriver til Ung.no og spør om råd i en slik vanskelig situasjon. 

Det å ha tvangstanker er vanskelig. Tankene kommer om og om igjen uten at en klarer å stoppe dem. Ofte er tvangstankene ubehagelige bilder som en ikke klarer å få bort. 

Tvangstanker er veldig ofte, slik du forteller om, upassende og urovekkende. De kan handle om å utøve vold mot noen eller ha sex med noen en ikke skal ha sex med eller om andre upassende ting. Dette gjør en ennå mer sliten av å ha tvangstanker og en kan bli redd for tankene. 

Mennesker som opplever tvangstanker står ikke i fare for å utføre dem. Tvangstankene er "angsttanker" og kan ved hjelp av behandling blir borte. Behandlingen av tvangstanker (og tvangshandlinger hvis du også har det) kalles eksponeringsterapi. For å få slik behandling må en henvises til psykologisk behandling for eksempel på BUP. 

Noen unge forteller at de kan høre stemmer i hode sitt som ber dem utføre noe  de ikke ønsker å utføre, for eksempel noe kriminelt. Dette kan minne om tvangstanker, men er noe annet, og kalles ofte for "stemmehøring". Da bør man også gå i behandling, men behandlingen er en litt annen enn eksponering.

Jeg har dessverre ikke en konkret oppskrift som kan hjelpe deg. Mitt råd til deg er å raskt ta kontakt med fastlegen din eller helsestasjonen for ungdom. Fortell om tankene dine og la dem hjelpe deg med å finne riktig behandling slik at du kan få det bedre. Fortell gjerne foreldrene dine om vanskene dine. Synes du det er vanskelig kan du vise både foreldrene dine, fastlegen din eller de du møter på helsestasjonen for ungdom spørsmålet ditt og svaret mitt. Det kan være en fin start på hjelpen som skal komme. 

Håper svaret var til hjelp for deg.

Hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Panikkangst

Jente får angst på gata (colourbox.com)

Panikkanfall er noe alle kan oppleve å få. Det er ikke farlig, men veldig ubehagelig. Har du litt mer kunnskap om hva som skjer i kroppen ved panikkanfall, kan det være til hjelp.

Les mer

Tvangslidelser

Vasker hender (colourbox.com)

De fleste som lider av tvang, har både tanker og handlinger som styres av tvangen. Man blir på en måte overstyrt av meningsløse tanker til å gjøre meningsløse handlinger. Det psykiske ubehaget kan være stort.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser