Hopp til hovedinnholdet

Har diagnosen Emosjonelt ustabil PF og er redd for å ikke bli tatt seriøst.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Jeg har hatt diagnosen tilbakevendende depressiv lidelse i lang tid, og behandleren min på BUP satt nylig diagnosen emosjonelt ustabil personlighetsforstyrrelse. Dette har gjort meg veldig trist og frustrert. Jeg er redd for at denne diagnosen kommer til å ødelegge for meg i fremtiden. Da mennesker med denne diagnosen helst ikke skal bli innlagt, dog har jeg hatt nytte av innleggelser, og jeg er redd for å bli fratatt den hjelpen. Jeg er også redd for å ikke bli tatt seriøst mtp selvmordstanker/planer. Jeg har hatt selvmordsforsøk, og er redd for at det kommer til å ende fatalt hvis jeg ikke blir tatt seriøst. I tillegg til dette er jeg redd for å ha det som dette resten av livet, jeg har mål for fremtiden som ikke passer sammen med "alvorlig psykisk lidelse". Jeg har mye jeg vil oppnå i livet og denne diagnosen passer ikke inn i det, og samtidig så blir man behandlet som dritt av helsevesenet. Dette har gitt meg sterkere selvmordstanker, og jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lengre...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Selv om du har fått diagnose Emosjonelt Ustabil Personlighetsforstyrrelse (EUPF) så betyr det ikke at du ikke bli kunne få innleggelser i framtiden og at du kan profittere på disse. Ja det stemmer at man ofte tenker at det virker mot sin hensikt å legge inn personer med personlighetsforstyrrelser, men jeg vet at mange med EUPF både har behov for og har god nytte av innleggelser når de har det veldig vanskelige. Det er jeg sikker på at du også vil få tilbud om i framtiden dersom du har en vanskelig periode. 

Jeg håper at du kan fortsette behandlingen på BUP og at du snakker med din behandler på BUP om det du er redd for etter å ha fått denne diagnose. 

Med vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser