Hopp til hovedinnholdet

Kan dere sette opp matplan? Andre sier jeg har anoreksi.

Jente 18 år
 

Spørsmål

Kan dere sette opp hvordan en matplan burde sett ut til en jente på 18 år. Som er mye aktiv. Går 3 km hver vei til/ fra skole. Jobb på kennel og matbutikk i 3 timer, løper 2 ganger i uka, rir ca.1 gang i uka? Har ifølge de andre fått spiseforstyrrelse anoreksi. Veier 39 kg og er 153 cm høy

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Jeg blir veldig bekymret for deg. Dette høres alvorlig ut. Du veier alt for lite og du må oppsøke hjelp så raskt som mulig. 

Jeg vil at du skal komme deg til fastlegen slik at du får undersøkt deg. Om det er slik at du har en spiseforstyrrelse-diagnose vil matplanen din settes opp i tråd med hva du trenger for å overkomme sykdommen. Om man har en spiseforstyrrelse er det også slik at man må følges opp underveis og matplanen vil bli justert i forhold til utviklingen i behandlingen.

Ettersom du kan ha en en sykdom som må følges opp kan ikke jeg gi deg noen matplan her. Du kan lese litt om generelle kostråd her: Tips til å spise riktig

I denne står det litt om å  gå opp i vekt.

Jeg legger ved noen flere artikler som kan være fine å lese.

 

 

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Eg har ei lav vekt- kva skal eg gjøre?

Veier seg på badevekt (colourbox.com)

Nokon synast dei er veldig tynne, og vil gå opp i vekt. At ein er veldig tynn kan til dømes skuldast genar, at ein et for lite i forhald til eins energiforbruk eller være ein konsekvens av sjukdom. Vektauke kan være vanskeleg, og kan ta tid.

Les mer

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer

Hvor mye trening er nok, og hvor mye er for mye?

Mann som løper(colourbox.com)

Hvor mye trening som er akkurat passe finnes det ikke noen fasit på. Men i denne artikkelen får du tips til hvordan du kan finne ut hva som er passe mengde for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser