Hopp til hovedinnholdet

Kan dette være en sykdom eller noe?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er en veldig urolig jente. I starten av åttende begynte jeg å bli litt urolig. Jeg klarer ikke alltid å høre hva læreren sier. Hjemme er jeg sur nesten hele tiden. Jeg er sur uten grunn å føler at jeg må slå til noe/noen. Jeg kan ødelegge ting som jeg vet betyr noe for andre. På skolen er jeg veldig livlig og må alltid ha noe å holde på med, eksempel å tegne eller bare holde på med en penn. Jeg klarer ikke konsentrere meg i timene. Jeg klarer å holde meg på skolen, ved å prøve å bære glad hele tiden, men når jeg kommer hjem så slipper jeg alt sinne ut og det går ut over familien min. Kan dette være en sykdom eller noe?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Du beskriver uro, vansker med å konsentrere deg og sinneutbrudd når du er hjemme. Jeg forstår at det blir vanskelig for deg, at du blir fortvilet og lurer på hva dette kan være. 

Det er vanskelig for oss her i ung å svare på hva det kan være og om det er en sykdom. Det er viktig med mer kartlegging og bekjentskap over noe tid.

Jeg synes du skal snakke med foreldrene dine om bekymringene dine og kanskje du også skal gå til helsesøster på skolen din for en prat. Hos helsesøster kan dere kartlegge noe mer og hun kan også - etter nærmere kartlegging og bekjentskap med deg og historien din - si noen om plagene dine bør undersøkes nærmere av lege. Dersom det er tilfelle, så kan du og foreldrene dine gå til fastlegen din for en vurdering. Ved bekymring for psykisk lidelse kan fastlegen henvise til BUP for en utredning.

Jeg har lagt ved flere artikler som jeg ber deg ta en titt på.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Sinna? Sånn kan du mestre det!

Sinna jente (colourbox.com)

Sinne og aggresjon kan være skremmende, og er ofte vanskelig å forstå både for den som er sint og de det går ut over. Du kan lære å mestre sinne ditt. Her finner du noen tips om hva du kan gjøre og hvem som kan hjelpe deg.

Les mer

Kaos i hodet og følelser som koker?

Frustrert og lei gutt (colourbox.com)

Ro deg ned og skaff deg oversikt over situasjonen. Lær deg litt "psykologisk førstehjelp" og bruk hjelpehånden for å rydde i tankene.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser