Hopp til hovedinnholdet

Hjelp, jeg har så mye kviser.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg har mange kviser og jeg føler meg kjempesteg. Jeg kan ikke gjøre noe for at de skal gå bort, det er fordi jeg er tenåring. Når jeg er med andre vil jeg dø for de er sykt pene og jeg føler meg så stygg ved siden av dem. Jeg føler at jeg ikke er verdt noe og at ingen liker meg. JEG HATER KVISENE MINE DE ØDELEGGER LIVET MITT. Jeg vil ikke på skolen fordi jeg er så stygg hva skal jeg gjøre

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år.

Takk for at du skriver til meg.

Du forteller at du har mye kviser og at dette plager deg veldig. Jeg forstår veldig godt at det er plagsomt for deg med kviser, og at du gjerne vil bli kvitt dem.

Det er helt normalt med kviser, svarte prikker og hudormer i ansiktet og på kroppen. Noen får mange og andre får bare noen få kviser. Det er særlig den hormonelle påvirkningen man opplever i puberteten, som påvirker produksjonen av kviser, og faktisk er det rapporter om at opptil 90% av ungdom sliter med kviser. Som regel vil problemet avta med alderen, men det er en god del som har kviser også godt opp i voksenlivet. Kviser er hyppigere hos gutter i ungdommen, men vanligere hos kvinner hos voksne. Jenter og kvinner opplever som regel mer kviser i forbindelse med menstruasjonen. Hos gutter er det sett en viss forverres av kviser i forbindelse med stress. Dersom kviser er eller har vært et problem hos mor og/eller far, øker også sjansen for kviser hos barna.

Både jenter og gutter får høyere nivåer av det mannlige kjønnshormonet (testosteron), noe som gjør at talgkjertlene i hudens hårsekker produserer mer hudfett (talg) enn de pleier. I tillegg til talg vil også overproduksjon av det vi kaller keratin fra hudcellene, påvirke dannelsen av kviser.
Kviser er altså et problem som begynner nede i huden. Vanligvis snakker vi om fire hovedårsaker:

1. at talgkjertlene produserer mer hudfett og keratin enn de pleier
2. at det dannes flere hudceller som tetter igjen talgkjertlenes åpninger
3. at bakteriene som gjør at kviser blir betente formerer seg
4. at det blir en betennelse i huden

Hvis veien fra talgkjertlene blir tettet igjen, kan det utvikle seg både kviser og hudormer. Hvit hudorm vises som små nupper på huden. Svart hudorm vises som opphøyde prikker med et svart punkt i midten. Det svarte er fargepigmenter som finnes naturlig i huden.

Det dannes en kvise når det dannes en propp av talg/keratin som sperrer talgkjertelåpningen. Bakterier som normalt finnes i huden formerer seg i hudfettet. Når bakteriene blir mange blir det betennelse. Den betente talgkjertelen utvikler seg da til en kvise som kan være rød, øm, hoven og inneholde puss.
Hvis talgkjertelen sprekker og betennelsen sprer seg til vevet rundt kvisen får man en byll i huden.

Det finnes ingen mirakelkurer eller snarveier for å bli kvitt kviser.
Det er lurt å lage seg en rutine med å vaske huden daglig med mild såpe og vann, men man skal unngå skrubbing, siden dette kan irritere huden mer. Mild såpe fjerner talg fra huden, men gjør ingenting med selve talgproduksjonen.

Reseptfrie midler med benzoylperoksid (for eksempel Basiron) kan du prøve først. Disse medisinene åpner opp hudporene ved å løse opp keratin, samtidig som de reduserer antallet bakterier. Man bør prøve en reseptfri behandling i minst 6-8 uker før man vurderer effekten. Midler med benzoylperoksid som er uten alkohol og parfyme, gir mindre fare for å tørke ut huden enn de som inneholder alkohol. Bruk gjerne en fuktighetskrem som ikke er for fet hvis huden kjennes tørr. Det er viktig å lese og følge pakningsvedlegget nøye ved bruk, fordi disse produktene kan irritere huden og er også kjent for å bleke klær og tekstiler.

Hvis reseptfrie midler ikke hjelper så finnes det flere reseptbelagte medisiner som gelé, kremer eller tabletter (antibiotika)som kan hjelpe godt. Faktisk finnes det så god behandling mot kviser i dag, at de fleste kan hjelpes svært godt. Ofte må man kombinere flere typer medisiner.

Etter at du er blitt kvitt kvisene dine, er det viktig at du fortsetter å behandle huden. Slutter du med behandlingen bare fordi de synlige plagene forsvinner, kan kvisene dukke opp igjen. En kvise bruker ca. 6-8 uker på å bli til.
Problemer med kviser kan være slitsomt når de står på, men kanskje en trøst at det er noe som går over eller blir bedre hos de fleste. Det er likevel viktig å få hjelp av lege, dersom man ikke lykkes med behandlingen på egenhånd, fordi vi vet at kviser kan skape mye psykisk stress hos dem det gjelder.

Det har vært en del forskning om andre faktorer kan påvirke kviseproduksjonen. Flere studier har vist at inntak av melk er forbundet med kviseplager, men det er ikke dermed sagt at melkedrikking fører til kviser. Noen påstår at sjokolade øker risikoen for kviser, men det har vi ikke kunnet bevise. Noen vil imidlertid merke at visse matvarer forverrer kvisene. Da er det lurt å begrense inntaket av slike matvarer.

Du kan også gå inn på Omkviser.no og få råd.
For meg høres det ut som du har et nokså stort problem med kviser, og det kan være aktuelt å søke hjelp hos lege for å få god behandling. Dersom heller ikke reseptbelagt behandling hjelper godt nok, bør fastlegen henvise til en hudlege, dersom problemet er stort. Da kan behandling med isotretinoin (Roaccutan) være aktuelt.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster Frøydis i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kviser

Kviser (colourbox.com)

Nesten alle unge får kviser på et eller annet tidspunkt, men hvorfor får vi dem? Og hva kan du gjøre for å bli kvitt dem? Her får du svarene.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser