Hopp til hovedinnholdet

Jeg lurer på om jeg har asperger syndrom. Hva skal jeg gjøre?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurer på om jeg har Aspergers syndrom. Det er en sykdom jeg har visst om en stund, men først denne uken har jeg begynt å lure på om jeg har det. Jeg lese litt om at jenter med AS er vanskelig å diagnosene pga andre symptomer, og de syvtommere jeg lese, har jeg! Blir det rart hvis jeg går til helsesøster og spør henne om jeg har det? Eller noe sånn? Er det mulig at ingen har merket at jeg har det, bare jeg? Hva skal jeg gjøre? Jeg kan ikke snakke med foreldrene mine

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Dersom du ønsker en utredning for å se om dine vansker fyller kriteriene for asperger syndrom, så må du gå til fastlegen din og be om en henvisning til BUP. For barn og unge under 18 år er det BUP som kan utrede og sette diagnosen. Utredningen er omfattende og det vil også være nødvendig å få informasjon fra foreldrene dine om eksempelvis hvordan du forholdt deg til verden rundt deg da du var mellom fire og fem år. 

Du er over 16 år, det vil si helserettslig myndig og kan oppsøke fastlege og be om henvisning uten å involvere foreldrene dine. Jeg vil dog oppfordre deg til å snakke med dem om hvordan du har det og fortelle om hva du strever med. De kan støtte deg og være til hjelp når du trenger det.

Det er ikke sjeldent at ungdom og voksne ønsker en utredning for vansker de kjenner på, der problematikken ikke har vært så fremtredende i barne- og ungdomsårene. Så det er ikke rart om du nå lurer og ønsker svar.

Helsesøster kan være en du kan prate med i tiden du venter på oppstart ved BUP. Helsesøster kan tilby støttesamtaler og sammen kan dere se på det du strever med i hverdagen din. Helsesøster skal ikke og kan ikke sette diagnose på tilstanden din. 

Ta en titt på autismeforeningen.no, der finner du mye fin informasjon.

Se også artikler som jeg har lagt ved til deg.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har du Asperger syndrom, eller kjenner du noen som har det?

Asperger syndorm

Asperger syndrom består ikke av ett enkelt symptom, men mer som et mønster av vansker. Personer med Asperger syndrom har forskjellige typer vansker, men også noen likhetstrekk.

Les mer

Innlegg: "Livet med ADHD og Asperger"

Yousef Bartho Assidiq

Å leve med ADHD er ikke alltid like lett. Men plutselig kan en se fordeler med det også! Yousef Bartho Assidiq forteller.

Innlegget er srevet av Yousef

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer

Helserettigheter

Skilt med "Dine helserettigheter" (colourbox.com)

Som ungdom har du en rekke rettigheter i forbindelse med helse- og omsorgstjenester. Her får du en oversikt over dine rettigheter når du må til lege eller sykehus.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser