Hopp til hovedinnholdet

Hei jeg har en stund slitt med psyken min 

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg har en stund slitt med psyken min. Jeg syntes det er vanskelig å forklare Men har behov for å si dette til noen så vil skrive det her. Jeg er ofte lei meg/ deprimert, har angst og stresser ofte. Jeg hsr alltid negativt følelser. Jeg føler at jeg er stygg og feit og at ingen liker meg. Jeg føler at alle er i mot meg og hat ingen. Føler at vennene mine ikkr liker meg selv om de sier de gjøt det. Føler som at jeg vet hva nesten alle tenker om meg og at jeg nesten kan lese tankene dems. Og tankene er alltid negative.. Ofte på kvelden blir jeg enten deprimert, stressa, fylt med angst eller blir nesten litt manisk. Vet ikke alltid hvor disse kommer fra og hvorfor. Men jeg kjenner en blanding av depresjon og angst nå. Kan føle som om det sitter en klump på brystet. Jeg føler at jeg aldri vil oppleve kjærlighet og få en kjæreste fordi jeg føler meg så stygg og dette gjør ting værre. Jeg har selvmordstanker hver dag og venter bare på den rette tia :( Klarer ikke å snakke med noen om det

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, gutt på 14 år

Kjære deg! Så fint og modig av deg å skrive til ung.no når du forteller at du synes det er veldig vanskelig å snakke med noen. Du forteller at du sliter med psyken og at du er deprimert, har angst og stresser ofte. 

Om det å slite psykisk

Du forteller at du oppelver å være deprimert. Jeg leser utifra det du skriver at mange av tankene du får om hva de andre tenker om deg, om ditt eget utseende og også om din egen fremtid kan være preget av nettopp dette. Det som kjennetegner tankeinnholdet under en depresjon er typiske ting som at man ikke er bra nok, ikke får til noe, ikke er likt av andre og at man heller ikke har noen framtid. Det er vanlig at tankene om framtiden blir preget av hvordan man har det nå og dermed ikke ser bra ut. Husk at dette bare er tanker og følelser - dette trenger ikke å ha noe med hvordan det egentlig kommer til å bli å gjøre. Slik det høres ut for meg nå så har du kommet inn i en vond sirkel der det meste kjennes vanskelige og tungt. Slike perioder varer ikke evig, og du skal ikke måtte ha depresjon og angst - dette kan man få hjelp til. Du skriver om selvmordstanker og selvmordstanker er ofte uttrykk for desperasjon. Man ønsker desperat å komme ut av vonde følelser og tanker og dersom du tenker mye på dette er det ekstra viktig at du ber om hjelp. 

Om det å søke hjelp 

Du skriver at du ikke klarer å snakke med noen om dette. Det at du skrev til oss er en god begynnelse. Jeg tenker at du kanskje ser viktigheten av at noen andre får vite hvordan du har det. Det er helt vanlig å være veldig redd og grue seg for å fortelle åpent om hvordan man har det for første gang. Men husk at de som jobber i helsesektor (om det er lege, helsesøster eller psykolog) er vant til å ha slike typer samtaler hver dag. De kommer ikke til å synes det er rart og de kan hjelpe deg! Dersom du vil det kan en lur begynnelse også være å heller vise dette spørsmålet/svaret til dem du møter heller enn å begynne å snakke først. Så vil det nok gå av seg selv.

Du kan ta kontakt med:

Helsesøster på skolen

Helsestasjon for ungdom (se på nettet etter nærmeste tilbud hos deg)

Fastlegen (eller en annen lege) for eventuell henvisning til BUP 

Du kan også chatte med noen om hvordan du har det på enten Si det med ord eller Kors på halsen.

Husk at det vil bli bedre! Du skal ikke ha det slik som du har det nå alltid.

Jeg sender deg en god klem og gode tanker. Masse lykke til. 

 

Med vennlig hilsen psykologen 

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og negativ tenkning

Gutt tenker

Depresjon påvirkes i stor grad av hvordan man tenker. Det finnes måter å snu typiske tankemåter som "Jeg er ikke noe verdt" og "Jeg får ikke til noe, uansett".

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser