Hopp til hovedinnholdet

Skal jeg si til psykologen min at jeg har prøvd meg å ta livet mitt?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 17 år. Jeg har i lengre tid slitt med selvskading og i de siste månedene har det blitt værre og værre. Jeg går til sykolog og han er klar over at jeg selvskader. Det han derimot ikke vet er at jeg har prøvd meg på noen mislykkede selvmordsforsøk. Jeg er i konflikt med meg selv om jeg skal si det til han eller ikke ettersom at jeg ikke er myndig og er redd for at han skal si det videre til faren min. Hva skal jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Det er veldig viktig at du forteller psykologen din om hvor vanskelig du har det, slik at du får rett og god hjelp. Du skal ikke ha det slik som du har det nå og det er veldig viktig at du ikke er alene om å ha det så vondt. 

Du kan fortelle psykologen din om din bekymring for om faren din får vite om selvmordforsøkene og sammen kan dere finne ut om hva som er det beste for deg akkurat nå. Du er helserettslig myndig, noe som betyr at det ikke er alt som faren din må vite om, men når det gjelder alvorlig selvskading eller selvmordsfare så er det viktig at han kjenner til det - slik at han kan ta vare på deg og gi deg den omsorgen du trenger. Men vit at det er mange måter å fortelle om vanskelig tanker og følelser, og psykologen din vet mye om hvordan en samtale med faren din kan bli god og til hjelp for deg. 

Jeg håper du tar imot den hjelpen du får. Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å ta en titt på de.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Alarmtelefonen 116 111 for barn og unge

Alarmtelefonen 116111

Noen opplever dessverre omsorgssvikt, overgrep og vold hjemme. Er du en av dem eller kjenner du noen som lever under slike forhold? Ring Alarmtelefonen på 116 111 - de vil hjelpe deg. Ring selv om du er i tvil!

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Lær å takle vanskelige situasjoner og vonde følelser

Du kan lære deg metoder for å takle vanskelige situasjoner. Om du lærer deg å ta bedre styring over tankene dine, kan du få kontroll over hva du skal gjøre når følelsene er sterke eller vonde.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser