Hopp til hovedinnholdet

Jeg er ganske nede akkurat no

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er ganske nede akkurat no. Vet ikke helt hva jeg skal gjøre . Jeg har sluttet på håndball. Håndball for meg va virkelig alt! Men fikk vite at hele laget hadde gått rundt og baksnakka meg. Etter det har jeg begynnt å tvile mer og mer på meg selv.Føler meg så ensom, jeg har virkelig ingen venner jeg kan snakke med eller stole på. Før so elska jeg skolen men no hata jeg den. Jeg har begynt å skulke timane. Det er tungt å stå opp å vite at det er en ny dag. Jeg har begynnt å kutte meg regelmessig om kveldene. Jeg føler det hjelper. Jeg har tengt en god stund hva jeg kanskje kan gjøre for at folk liker meg . Jeg må bli tynn. Er overvektig. Jeg blir kvalm berre av å se meg i speile. Nå blir jeg berre kvalm av tanken på mat.!Jeg var i et selskap for litt siden. Då serverte hun taco. Jeg åt en. Fekk så dårlig samvittighet at jeg gjekk på doen og gråt. Jeg vet ikke hva jeg skal gjere ? Vil ikke leve mer men klarer ikke å ta livet mitt. Er redd for at noen skal finne det ut.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du tar kontakt når du har det så vanskelig. Når jeg leser det du skriver blir jeg bekymret for deg. Det er mulig å få hjelp til å håndtere vanskelige tanker og følelser på andre måter enn selvskading og sulting. Hvis du fortsetter sånn som du gjør nå kan du få andre helseplager i tillegg og få det enda vanskeligere psykisk.

Det at du ikke vil leve mer er alvorlig. Du bør snakke med noen som jobber med helse og som har taushetsplikt. Hvilken kontakt har du med de voksne hjemme hos deg? Har du noen voksne i livet ditt som du stoler på og har tillit til? Det hjelper ofte å snakke med noen. Håper du har mot til å søke hjelp og at du får det bedre snart.

Du har klart å delta i idrett og du har fulgt opp skolen før. Det kan du klare igjen. Det er noe du kan gjøre selv og noe andre kan hjelpe deg med. Prøv å finne ut av hva du kan gjøre noe med selv. Prøv å leve et mest mulig regelmessig liv. Pass på at du sover godt om natten, er ute daglig og får frisk luft. Gå på skolen selv om det er vanskelig, men legg gjerne en plan med læreren din sånn at du har passe med krav på skolen. Du trenger ikke fortelle alt til alle. Men du må sannsynligvis si noe til voksne som kan støtte deg, sånn at de forstår hva slags støtte du trenger. 

Jeg tror ikke det å bli tynn er det som kommer til å hjelpe deg mest. Jeg tror det er viktigere at du klarer å snakke med noen voksne om hvordan du har det. Se gjerne i vedlagte artikler. Håper det gir deg mot til å søke hjelp. Når du har det vanskelig er det vanskelig å se at andre bryr seg og du kan risikere å tolke ting feil hvis du prøver å lage dine egne sannheter.

Lykke til.

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Selvskading - sett ord på det

Trist jente (colourbox.com)

Det kan være vanskelig å forstå hvorfor noen vil påføre seg selv kutt og sår. Selvskading er et emne som kan være vanskelig å snakke om, men åpenhet er ofte det beste.

Les mer

Depresjon og selvmordstanker, hva kan du gjøre?

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer

Selvmordstanker

Har du selvmordstanker er det viktig at du snakker om problemene dine med noen av dine nærmeste! Du trenger ikke å ha det vondt. Selv om alt føles svart finnes det løsninger på mer enn du tror. Har du ingen å prate med, må du ikke være redd for å oppsøke profesjonell hjelp.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser