Hopp til hovedinnholdet

Hvor kan man sjekke seg om man har ADHD?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg vet ikke helt hva jeg skulle sette dette spørsmålet under man ja. Jeg er en jente som blir 13 om 14 dager, og jeg har tengt veldig lenge at jeg kan ha ADHD men jeg vet ikke. Jeg tokk en test på Internett (vet man ikke skal stole helt på det men) og der fikk jeg i svar at jeg mest sansynelig har ADHD. Hvor kan man sjekke seg om man har det? Jeg er ganske urolig å ukonsentrert impulsiv og alt det der. Og er det flaut å spørre foreldrene sine om man kan dra å sjekke seg for det? Hva skal jeg eventuelt si? Takk for svar såååå glad denne nettsiden finnes❤️

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk til deg som skriver til oss i ung.no. 

Jeg synes så absolutt at du skal snakke med foreldrene dine om at du tenker på og er bekymret for om du har ADHD. Fortell dem at du kjenner deg urolig, ukonsentrert og impulsiv. Gi dem eksempler fra hverdagen, slik at strevet du kjenner på for å få til det du skal kommer godt frem. Jeg synes også du skal fortelle at du har tatt en test som du har funnet på internett og vise dem den. 

For å få stilt en ADHD-diagnose, må det gjøres en grundig utredning av deg og dine vansker fra BUP. Det holder ikke med en test du har hentet fra internett, selv om den fanger opp hva du selv kjenner på og hva synes du har problemer med og viser til uro, konsentrasjons- og oppmerksomhetsvansker. I en ADHD-utredning så involveres også foreldre og skole, slik at en får et bredt og tydelig bilde over fungeringen til barnet/ungdommen på flere områder. Barn og unge kan henvises til BUP fra fastlege, psykolog eller Barneverntjenesten. 

Jeg vil anbefale deg å ta kontakt med helsesøster på skolen din for å få støttesamtaler nå i første omgang. Der kan dere kartlegge hvilke vansker du kjenner på når du er eksempelvis på skolen og hjemme. Dere kan også se på hvilke tiltak som forsøkes å settes inn på eksempelvis skole eller hjemme. Helsesøster vil kunne vurdere om det er behov for nærmere utredning av vanskene dine, og vil da snakke med deg og foreldrene dine om det og be dere gå til fastlegen, parallelt med at helsesøster skriver litt om møtene dere har hatt.

Jeg har lagt ved flere artikler til deg og ber deg om å ta en titt på de.

Ta godt vare på deg selv! Jeg ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen psykologen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Hva er ADHD?

hodet i hender (colourbox.com)

Daniel sitter ved pulten sin i klasserommet, men han hører ikke etter. Lærerens stemme føles som en grøt av lyd. Han snur seg og roper ut i rommet. Han kjeder seg. Læreren ber ham være stille. Daniel tar opp blyanten og slår den taktfast i pulten. Det bråker. Læreren blir sur. Klassekameratene ler. Daniel er ingen bølle. Han gjør så godt han kan.

Les mer

Ane har ADHD

20-årige Ane fra Stavanger er jente, og har ADHD. På utsiden ser hun ut som ei vanlig jente. Om dagen jobber hun som elektrikerlærling, og på kvelden henger hun med venner. – Men Ane har ADHD, en diagnose folk flest gjerne ser på som en guttegreie.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Er det vanskelig å snakke med foreldrene dine om personlige ting? Det er ikke så rart. Jo eldre du blir, jo mer avstand opplever du nok til dem og det er normalt. Men foreldre er ikke like håpløse som du tror.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Helsesykepleier

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hva er BUP?

Jente prater med en psykolog (colourbox.com)

På BUP (Barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk) får du hjelp når du har det litt ekstra vanskelig, og du får være med på å bestemme hvordan du kan få hjelp som passer for deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser